Tuesday, July 20, 2010

peribahasa melayu

semua orang tau peribahasa melayu.gua pun x terkecuali.ada juga peribahasa yang gua sendiri x penah dengar contohnya:-

"babi merasa gulai" - maksudnya menyimpan rahsia yang telah diketahui umum

bila pulak babi bole merasa gulai.mungkin babi diternak secara komersil seperti di Tronoh.

okeh.straight forward.

satu tengahari, meorsepul, gua dan beberapa rakan 5 ibnu sina (maaf gua dah lupa sapa masa tu) telah menamatkan kelas lebih awal.oleh kerana ada masa lapang plus dewan makan belum dibuka utk makan tengahari, maka kitaorg pun melepak di dalam bilik prep di area berdekatan dengan pintu koperasi asrama.

tengah sedap-sedap duduk, sekonyong2 terlihat kelibat kereta iswara coklat dipandu perlahan ke arah asrama. x payah nak dijenguk siapa pemandunya - siapa lagi kalau bukan che'gu zan.

maka kitaorg pun dengan sepantas kilat menyorokkan diri di sebalik meja-meja bilik prep.masa tu kalau gua x silap meorsepul menyuruk kat meja ijat fahmi (meja beliau nun paling hujung). kitaorg dah bole agak, kalau dia nampak kitaorg, memang kena berdas-das la.boleh pedih telinga

che'gu zan nampak percubaan menyuruk meorsepul. beliau x cakap apa2 tp terus mengeluarkan peribahasa melayu paling mudah & ditujukan khas buat meorsepul:



~BANGKAI GAJAH kalau ditutup nampak juga~
(baca dalam keadaan dongakan 45 darjah dan pandangan sinis)



terus gua & kawan2 x jadi nyuruk sebab sakit perut. sakit perut tahan gelak.gua tgk meorsepul muka dah merah padam.

paham-paham sendiri lah apa zan maksudkan.pergh.

7 comments:

meo sepul said...

dah la bangkai, gajah lak tu...harap2 cekgu zan dpt memberi komen dgn lebih lanjut...sigh!!!

ilyana said...

cgu pnh citer dlm class,yg 1 day dia mai koop aspura.kome tgh main bola,bl tgk die dtg je kome tendang lg kuat bola tu,mcm bayangkan bola tu kepala dia je..hehehehe..(mesti die sdh dlm ati)

Luca De Ketiak said...

bleh buat buku pasal meor nih.

Luca De Ketiak said...

ilyana,

kamu nak menulis kat sini gak ke?

nak gua invite?

bawak mari emel.

padilazim said...
This comment has been removed by the author.
padilazim said...

Meorsepul:biarlah..bagi dia semua x best kecuali raja farah diyana..

Lucadeketiak:jgnkan meor..zan pun gua tgh kumpul short stories nak buat buku.heh

ilyana:tu semua fitnah beliau..

ilyana said...

xpe la sopy,aku xde cite nak cite pun..aku lebih ske bace je..kome tulis,aku bace k.