Wednesday, May 16, 2012

"AKU DAN GURU" - kisah no.1 Botak dan En Jamil Warden a.k.a ambush


Situasi: Di kantin pakcik meor,Botak ingin keluar ke pekan pada petang hari persekolahan dan sedang merayu kepada warden bertugas iaitu en.jamil.

... "Tolongla saya pakcik jamil, saya ada hal penting nak keluar ke pekan ni..." rayu botak bersungguh2 dengan harapan agar permintaannya diperkenankan. tapi malangnya dia yang terkenal dengan ke'wanted'an tak dipedulikan langsung oleh en.jamil.

"awak tau tak hari ni hari sekolah mana boleh keluar pekan. kalau nak keluar jugak tunggu la hari sabtu, memang hari untuk awak keluar pon" tegas en.jamil sambil mengulangi benda yg dah sedia semua pelajar tau.

tapi botak masih tak berputus asa teruskan rayuannya yg tak sudah "tolongla pakcik jamil...penting sangat ni saya nak keluar pekan" padahal setakat nak beli beberapa naskah komik tony wong serta beberapa peket megi kerana dah jemu makan karomah.

"sudahla...kamu pergi la masuk kelas prep awak balik" arah en.jamil sambil bangun dari tempat duduknya. malas beliau nk layan botak lebih2. tetapi botak yg mmg dikenali dengan ketajaman matanya pantas memerhatikan sesuatu yg menarik perhatiannya, lalu fikirannya pantas menaakul, yg perkara menarik itu boleh digunakan untuk membuat sedikit ugutan.

"pakcik jamil, saya ada satu rahsia pasal pakcik ni, kalau saya bagitau pakcik kena bagi saya keluar pekan" dengan harapan botak jeratnya mengena.

"ahh..takde2...awak balik kelas prep awak" en.jamil masih lagi taknak melayan. botak masih tak mau berputus asa, terpaksa gunakan senjata terakhirnya.

"PAKCIK JAMILLL...ZIP TAK TUTUP!!!!!" botak terpaksa bukakan rahsia besarnya sebagai senjata terakhir. en.jamil yg terdengar jeritannya on the spot check seluarnye...aisehmen...sah la...

botak dan rakan2nye gelak habis-habisan memerhatikan dari jauh en.jamil secara cover2 menarik zip seluarnya. jadilah dapat jugak gelak puas2 walaupun botak akhirnya kecewa jugak sebab tak dapat keluar pekan...

Tuesday, January 24, 2012

Friday, December 30, 2011

Monday, November 21, 2011

Keling Teluk Intan

Gua keluarkan duit RM150, gua topup touch n go RM50 dan gua isi minyak full tank RM60.

Dah RM110 dekat situ.

Gua bawak kereta pergi Teluk Intan, berkobar-kobar nak makan kenduri kahwin.

Bila gua sampai, benda pertama gua buat adalah gua tengok lauk.

Celaka! Ayam masak merah? Babi. Azhan Bahakodin 3 bulan awal cakap dekat gua yang dia takkan buat lauk kenduri dia ayam masak merah. Banyak sangat berkawan dengan keling, cakap pun dah macam keling.

Gua pergi terus dekat pengantin, salam sauk, gua bisik perlahan dekat telinga dia,

"Lancau kau, ayam masak merah."

Alasan Azhan adalah pakcik dia dari Melaka tiba2 tukar lauk, dari ayam goreng rempah ke ayam masak merah. Orang Melaka memang takde kerja lain, main bola dahlah tak pandai, ada monorel 3 hari dah rosak, ada padang sejarah boleh buat shopping kompleks, ada Mini Malaysia tak jaga jadi macam reban ayam, lepas tu sibuk nak jaga lauk kenduri orang lain.

"Aku sampai bergaduh dengan bapak aku pasal nak buat nasik ayam" kata Meor Saiful Niza membekap gua.

Begitulah gua abiskan duit RM110 gua semalam.

Tuesday, October 11, 2011

Cikgu Hasnan

Saya harap cikgu sekarang ni kurang-kurangkan lah tampar orang.

Sunday, September 18, 2011

Mak, Selamat Hari Raya ( Gua rembat dari Muzammir)

Mak, Selamat Hari Raya

Digital 5 Editorial - Wednesday Aug 24, 11.39AM |

By Muazam Mohd Yunus

This coming 1st Syawal will mark the 297th day of my mum’s (Mak) departure forever to Allah Almighty. It will also mark our 1st Hari Raya ever without her. My Mak passed away during Hajj last year on 6 November 2010. She is buried at Ash Sharaya Cemetery, Mecca. I am still hoping that one day I will be able to bring my siblings and my Abah to visit Mak there.

I still remember, in past years, Mak would be the busiest person whenever Syawal approached. She would ensure that everything was perfect – from the living room, our bedrooms, kitchen and even toilets! I would normally get the ‘windows’ portfolio. Mak would give me rags and soap water for me to clean all the windows. She would also bake our favourite cookies – kek permaisuri and pineapple tart. My whole family- Abah and my siblings- would crave for her Raya cookies.

One the morning of the 1st of Syawal, Mak would always be the first person to wake up. She would shout out from kitchen to wake us up. (Oh God, I miss her voice!). Mak would set up all the delicacies for that holy morning. We would normally eat lemang jagung and her delicious rendang ayam for breakfast before going to the mosque.

I will definitely miss all this for this year’s Raya celebration. May my Mak rest in peace and may Allah bless her always. I miss her so much. It really hurts when I can still feel her presence, but the reality is that she isn’t here.

“Mak, Selamat Hari Raya.”

Al-Fatihah for Allahyarhamah Zainab bt. Hj. Mahyuddin,
Passed away at Mecca, 6 November 2010.


P/s: Bila kalian berada dalam kesedihan, ku janjikan aku ada. - Botak

Friday, April 8, 2011

NAMA AKU.....!!!???

Salam kepada semua geng2 pembaca sekalian...dah lame sgt aku tak menyumbang blog ni. kesian jugak tgk mcm dh mandom aje blog ni. so aku perah otak sket nk kluarkan idea ape la yg nk parking kt blog ni. lantas terbit la idea tentang nama nih.

Nampak sempoi je tapi nama ni mainkan peranan yg agak besar jugak dikalangan budak2 azlan. kerana biasanye nama ni merupakan satu tanda pengenalan diri atau ID untuk memperkenalkan kita di kalangan budak2 azlan. nama yg dimaksudkan bukannye nama penuh atau kosong...tapi NAMA GELARAN, yg mana cuma budak2 azlan aje yg kenal seseorang tu dgn nama gelarannya...dan akan lekat terus dari kalangan sesama umat azlan. kiranya jd trademark la tandanye nama tu utk kegunaan umat2 azlan aje.

Ade diantara nama gelaran tu ade kaitannye...tapi kekadang tu ade jugak yg mcm takde kaitan langsung. Berikut aku kasik contohnye la...

1) Versi Senior...yg aku ingat mula dari aku masuk form 1 (1995) dulu, nama gelaran + nama betulnya.

- Mandela (Hadzlizul)
- Bam (Mohd Fadzli Yusof)
- Cibau (Nor Azlan Shibrau Marsili)
- Bong (tak ingat nama sebenar)
- Padin (Omardin Saffardin)
- Kong (Ahmad Faizal Fauzi)
- Nuek (Khairul Anuar Mokhtar)
- Badung (tak ingat nama sebenar)
- Malon (tak ingat nama sebenar)
- Demang (Ahmad Damanhuri)
- Wak (Fazli Masri)
- Puyau (Sabaruddin Kasim)
- Chip (tak ingat name sebenar dia...batch Syukri Ishak)
- Padli Megi
- Padli Gigi
- Megat Tat
- Don (ade 2 org pakai nama ni)
- Apek (nama ni ramai pakai spt Najamuddin, Mohd Nasyar, Fairuz Baharuddin)
- Ca'on (ade 2 org jugak pakai)

(nanti gua update lagi kalu ade input lain masuk...ingat takat ni je..)



Versi Batch Gua (95-99)

- Pidomat (Firdaus Ahmad)
- Peng (Mohd Nazrein Salleh @ Ihsan)
- Gondol (Zulkaflee Zawavi)
- Botak (Mohd Saufy Nizar Abd Rahman)
- Abai (Mohd Hafiz Abd Rahman)
- Babad (Mohd Nazri Daud)
- Ijok (Mphd Izzuan Zakri)
- Don (Muttaqin Abd Latif)
- Langau / Longo (Mohd Ikram Nor Rizan)
- Amoi (Mohd Sabri Sidik)
- Bung (Mohd Firdaus Yusof)
- Amak (Mohd Azhar Junuh)
- Berron (Mohd Sharizal Mat Sah)
- Hj George (Shahryzan Shahruddin)
- Ustat (Ahmad Sabri Ibrahim)
- Pieya (Ahmad Dzulfahmi Muhammad)
- Atuk (Mohd Fairuz Ahmad)
- Kurt / Kurut (Shaharuddin P. Abdul Karim)
- Payau (Syamsul Azmir)
- Tapa (Ahmad Salehudin Muhamad Asarudin; tak lupa yg ni beb)

Sesungguhnya nama ni akan lekat la sampai akhir hayat bila bertemu sesama umat azlan...susah le nk berubah...sampai tahap anak cucu nanti bila bertemu sesama sendiri pasti kena ingatkan mana bapak/atuk mereka dgn nama gelaran nih...hadoiiii

Friday, March 11, 2011

meor kawen setelah sekian lama bertunang

alhamdulillah, meor saiful niza kawen akhirnya..

kalau dia buat lauk ayam masak merah, gulai daging dan acar buah, gua memang datang kenduri dia bawak kfc.

gua peduli apa.

pada meor, takziah.

p/s: jangan lupa, semua kat kenduri meor ni, nama dia meor. pakcik dia sorang je nama lain, Kulop Meor.

p/sII : tak sabar nak amik gambo dengan kulop meor.

Thursday, March 10, 2011

90411


Memang x patut la nak tuduh aku ni G-Boy...Ustat dulu x ajor ke yang fitnah orang ni lagi buruk peghanga nye dari bunuh orang...Ish, ish, ish, tu le, banyak benor cirit nye, sampai ilmu pon dah abis kluo ikut lubang jamban...

Pe pon aku puas hati sebab dalam bab ni aku menang dengan Ayan. Kalau nak kompare bab lain terutamanye hal2 'dalaman', memang Ayan king...

Untuk menjawab tuduhan2 x berasas yang dilontarkan kat aku...

Nah ambekkk!!!

*

*

*

*

*

*

*


muke2 x sabo nak kawen...

Yang pegang board tu name die Meor, cam yang tulis atas board tu, kot2 la korang dah x reti bace ejaan jawi macam Pozan yang pindah skolah Bainun mase form 4...

Yang belakang tu bukan laki bertudung ye, pompuan original punye...

9/4, tarikh Meor kawen, ate, x faham2 lagi...

Jemput datang semue ye...

Tak tau umah???

Kome semue kan kaye2, dalam tipon ade GPS, dalam kete ade GPS...

Tulis je Umah Meor, nanti Akak GPS tu tunjuk kan le umah nye...

Aje iye!!!