Monday, November 8, 2010

MEOWLESTIK THE LEGEND...

MASA: sekitar tahun 1995
TEMPAT: masjid at-tarbiyah SMKASAS

Disatu malam, ketika berlangsungnya sesi kuliah subuh untuk pelajar2 form 1 dengan penceramahnya Y.Bhg. Al-Fadhil Ust Zahidan Abd Wahab. Tajuk kuliah, tah la gua pun dh tak ingat (lama sangat beb...) Ustat Zahidan biasak la...gaya ceramah yg amat memberi keyakinan dan membuka minda pelajarnya yg semuanya dahagakan ilmu pengetahuan.

Sedang Ust Zahidan rancak memberikan ceramah yang sekali-sekala diselang-selikan dengan buat kelakar, yg mengasyikkan semua pelajar mendengar ceramah beliau, yg mana mulanya ramai yg mengantuk kini kembali segar walaupun belom mandi lagi, tiba2..............

"DDUUUMMMMMMMMMMMMMMM..............................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

Sekonyong-konyong kedengaran satu dentuman kuat dari tengah masjid, umpama bunyi otomic bomb yg jatuh kat hiroshima, mungkin juga halilintar peringkat tujuh yg membelah bumi...yang mana telah mengejutkan semua pelajar form 1 kat situ. masing2 tercari2 apakah sebenarnya bunyi tersebut dan dari manakah puncanya. ada jugak yg kerisauan, takut2 ada bahagian bumbung masjid yg nk runtuh. ada jugak yg perati keliling ruang solat kot ada rak yg tumbang, maka boleh la amik kesempatan jadik hero skjp.tapi semua jangkaan dan sangkaan tu meleset sama sekali, kerana takde mende pon yg terjadi lantas menafikan setiap satu tekaan mereka. jadi segenap pelusuk ruang kepala terhambur dgn satu pertanyaan...

"Bunyi amende tu.......???"... masing2 dah tertanya2 sesama sendiri.

Ada dikalangan pelajar menumpukan semula kepada Al-Fadhil Ust Zahidan, tengokkan reaksi beliau menghadapi situasi yg agak mencemaskan dan misteri itu. Malah ade yg mula merapat sedikit demi sedikit ke arah beliau, takut jadi ape2 maka adalah tempat nk tumpang berlindung, maklum la dok asrama mak bapak jauh maka warden la jadik mangsa. Namun Al-Fadhil Ust Zahidan sebagai seorang guru berpengalaman luas, lantas merenung direct ke arah seorang pelajar yg sedang terkial2 membetulkan kedudukannya. Firasat beliau sebagai warden veteran memang tepat sekali, bahawa bunyi dentuman misteri tersebut berpunca dari pelajar itu. Reaksi spontan dan cara membetulkan kedudukan itu juga sekaligus telah memberikan jawapan yg tepat tentang ape sebenarnye yg berdentum sehingga bisa menggegarkan seluruh ruang masjid tadi. lantas dengan tenang beliau merenung direct kepada pelajar tersebut, sambil bertanya sekaligus meneka....

"Ya Allah...Meor, dah lama sangat ke tahan tu........"

Lantas semua mata tertumpu ke arah pelajar yg bernama Meor tu, yg mana pada ketika itu pelajar tersebut buat muka tak bersalah je. pelajar yg bernama Meor tersebut masih kelihatan sedang membetulkan kedudukannya, mungkin cuba cover sesuatu agar takde sape yg tau. namun cubaan cover beliau rupanya tidak berhasil kerana Ustat Zahidan lebih dulu makan garam darinya, maka kantoi la jugak ape yg cuba disembunyikan itu.

Perlahan2 dan sedikit demi sedikit ketawa tersembur2 dari pelajar2 form 1 pada ketika itu. masing2 dah tau ape sebenarnye dentuman kuat tadi yg berpunca dari si Meor dan ape benda sebenarnye dentuman tersebut. Sampai seluruh masjid gegak gempita sebentar dgn riuh rendah pelajar ketawa. punca dentuman tersebut adalah pengumpulan segenap angin dari setiap inci ruang dalam tubuh badan si meor tadi, lantas terkumpul dan diperam agak lama dalam perut, sehingga ke satu tahap ruang perut sudah terlalu penuh, lantas dilepaskan dgn cara yg paling ganas skali, ganas tahap brutal dewata raya, menghasilkan bunyi dentuman yg mampu menyaingi letusan gunung merapi. saintis berpendapat sekiranya diukur dgn skala Richter mampu menghasilkan bacaan sekitar 2-3 unit. Bunyi yg mungkin tak dapat dilupakan oleh semua pelajar yg menjadi mangsa keadaan pada ketika itu tapi masing2 ketawa tak ingat dunia walaupun depan Ustat Zahidan, yg turut tersipu2 tahan ketawa.

Bunyi legenda tersebut juga tak dapat dilupakan oleh penulis, yg mana penulis pon tak dpt tahan gelak masa tulis entry ni......HAHAHAHAHAHA sori bdr meor aku mmg takleh thn gelak la tringatkn kesah tragis hang tu...

al fatihah untuk mak muzamir

gua aritu terperasan benda ni kat newsfeed facebook gua. gua dapat rasa apa yang muzamir rasa sebab mak bapak gua pun penah pegi mekah.

then, pagi tadi gua dapat sms dari paeh parit bagitau mak muzamir meninggal dunia di mekah. terus gua rasa sayu.

tapi jangan risau muzamir. gua rasa mak lu dah cukup hepi tengok lu jadi cekgu. gua pun bangga sebenarnya, dari seekor skin head, lu bleh jadi cekgu. gua yang macam pukimak ni pun boleh bangga, gua rasa mak lu sejuta kali lebih bangga.

gua ada satu je kenangan ngan mak muzamir. time kitorang buat le tour de raya 3 taun lepas, mak dia masak mee hailam, sket punya sedap dan mak dia sangat ramah. raya lepas pun gua still cakap kat muzamir yang gua nak datang umah dia makan mee mak dia masak.

kita pakat2 sedekah al-fatihah untuk mak muzamir. moga dia aman di sana.

Thursday, October 28, 2010

ihsan sudah jadi ayah

ihsan sudah jadi bapak.

tak kenal ihsan? lu orang memang bukan budak sekolah azlan yang true.

kalau tak kenal, tapi nak kenal jugak, klik SINI.

Monday, October 18, 2010

cikgu besau

benda ni aku mals citer kat orang.. tapi aku nak cikgu2 yang ngajar mamat ni nyesal kater dia sampah masyarakat lah, aper lah..semua tu dulu...semasa dia kawan2 dengan jin2 jahat...
sekarang dia dah kembali ke panggal jalan...

kalu dulu...diri dia hina lebih dari hina kambing di tepi jalan...tapi ler ni dia dihormati dek kerna jasa2 murni yang ditabur pada masyarakt....dan siapa nak sangka..dalam sekelip mata dia berjya jauh meniggalkan pak nan, aso, ustad yazid, ustad mus...kalu cikgu longo dan cikgu ijok memang ler bukan saingan dia....

dah a...mals nak citer panjag....tahniah cikgu besar meor.!!!


..................................................................................
p/s :....bagga aku bro ko dah jadi cikgu besau!!!

Thursday, October 14, 2010

rosli mat isa & liga asrama

demam bola sepak bpl sedang membara!

ramai sokong man utd la, chelsea la, liverfool la. gua mcm tahun2 lepas follower satu team yang baru2 ni sambar rafael van der vaart..team apa?berani rentap dulu la baru tau.

dulu-dulu budak2 azlan ni pun ada liga bola gak. Liga asrama.mmg tiap-tiap tahun x penah miss punya.

nama-nama team memang gempak abis.time pendaftaran gua masih ingat nama team gua : cruz azul. tapi bile nak berentap terus tukar jadi team kelab2 arab. beza kelab arab ngan team kitaorang ni - team arab semua kaya-raya, team kitaorg pakai kaki ayam, minum air baldi je.

selalunya nepotism mmg selalu nampak la dlm liga asrama ni. yang mcm terer-terer semua masuk satu team (ala-ala team skool player la ni..cuma nama x rasmi je).yang lain2 semua pakat2 team lain.mana x berat sebelah.

selalunya macam biasa la.setiap team ada 11 player, 9 main 2 sub, plus 1 manager merangkap pemain tambahan dan pembancuh air.gua macam biasa manager lah.kaki pun bangku.kalau team menang, memang player lah man-of-da-match.kalau kalah, manager lah man-of-mis-match. ceh.

dlm team yang dimanage oleh gua (kononnya), gua ada sorang player versatile yang boleh diharapkan.nama beliau adalah rosli mat isa@roseli@seli. beliau ni boleh bertindak sebagai pemain tengah bertahan mahupun penyerang. bertubuh agak kecil tapi sasa. teringat mendiang chris benoit.

setelah sekian lama dalam perlawanan liga, kami dalam match nak layak ke separuh akhir.masa tu kena lawan adik form2 atau 3. strategi memang dah dirancang baik punya. main punya main kami dah leading 2-1.

dalam match yang direferee oleh achmad dzaerian (abang pengakap power), sedang sedap2 pemain versatil rosli membawa bola (dengan kaki), tetiba baek punya kaki slide tackling roseli. achmad dzaerian tiup wisel.preep preep!

gua selaku team manager ingatkan insiden tu dah abis kat situ. sekali roseli bangun terus lanyak penekelnya balik depan2 ref lalu berteriak:

tangan ref, tangan!

padahal semua orang kat padang nampak dengan jelas roseli melanyak penekelnya dengan bersahaja.

achmad dzaerian sambil geleng kepala terus melayangkan 2 kad.

kad kuning untuk penekel rosli
kad merah untuk rosli yang melanyak penekelnya.

ingatkan nak kesian kat rosli. tapi kesian kat penekelnya yang lumatkan oleh rosli mat isa.

maka tinggal la 8 orang satu team. sib baik menang.kalau tak, gua rasa rosli memang kena lumat balik la dengan team member.

begitulah suka duka liga Asrama di sekolah azlan.

Sunday, October 10, 2010

GURU-GURU THE LEGEND

Berape lame daa gua tak menyumbang ke blog ni...alasan paling biase...takde masa, sebok keje dan sebok dgn family. so arini gua cuba melapangkan diri yg selalu sebok ni utk menyumbang entry lg...tajuknye...mcm yg kt atas tu laaa.

Guru-guru Azlan tak kurang juga hebatnye di mana ramai yg boleh dikategorikan sbg the legend seperti Faizal Shahril The Legend tu. guru ni terkenal bukan sbb mcm Faizal Shahril The Legend tu yg akan bertempik ... TEPI...TEPI...TEPI...!!!! pada setiap subuh khamis. tapi guru-guru ini seringkali menjadi sebutan atas sebab ciri-ciri dan penampilannya serta barangkali kehebatannya dalam mengajar di sekolah.

Mari kita kenali guru-guru kita yg legend tu:

1) Allahyarham Tn Hj Suhot b Hj Sayuti.

legenda arwah pengetua kita ni mmg takleh dinafikan la sebab dia antara pengetua yg paling banyak kali keluar masuk sekolah. mula dr zaman tembakau (scene kena rotan kat tapak kaki) sampai la kita semua keluar sekolah pada tahun 1999, still arwah ni jd pengetua kita. budak2 kita ada jugak yg merasa penangan rotan dia (scene lightsaber bagi pengantoi fly keluar gi manjung).

2) Tn Hj Zahari b Ahmad Zarani

legenda beliau adalah kerana menjadi seorang penolong kanan hal ehwal murid (HEM) yg paling berkaliber dikalangan pelajar azlan. seringkali jadi tumpuan pelajar setiap kali ada masalah berkaitan peribadi, dan tak kurang jugak menjadi tumpuan pelajar setiap hujung minggu kerana nk balik kampung atas sebab beliau juga merangkap ketua warden dan warden yg senang sket nak mintak balik kampung atau keluar pekan. (tak caye tanya pakar mintak balik kampung berpengalaman luas, sedara Ruhizat Kambing a.k.a Majistret Ipoh).

Lagi satu beliau ada ayat trademark yg femes iaitu setiap kali nk memulakan ucapan dalam masjid (lepas semayang)...."Saudara imam.., para warden.., guru-guru...serta para pelajar sekalian." Sedara paeh selalu tambah hujungnya... "dan t-shirt joe jambul." (tah ape kaitannye gua pn xtau).

3) Allahyarham En. Mohamed b Itam Hamid.

Arwah lebih dikenali dengan panggilan cikgu mat itam (gabungan nama dia dgn bapak dia, sama mcm fidomat: firdaus + ahmad). juga dikenali dgn gelaran cikgu Mat Aura. kehandalan beliau terbukti dengan kehebatannya mengajar geografi serta berpengalaman luas dalam ilmu kegeografian. namun kelegendaan beliau yg paling hebat yg tak dapat ditandingi oleh guru-guru yg lain adalah AURA beliau semasa mengajar. takde cikgu lain boleh celen beb. aura beliau bukanla seperti aura laga hitam atau aura alam semesta mcm komik alam perwira tu, tapi ni AURA MENGANTUK. semua pelajar telah merasa, setiap kali tiba waktu dia nk masuk mengajar, pasti aura ni akan menyelubungi kelas on the spot. jika anda tak hafal jadual kelas, dan nk tau time cikgu sape lepas tu, kalu anda tiba-tiba diselubungi aura mata nk terpejam, maka anda tau la masa tu adalah geografi yg diajar oleh cikgu mat itam.

4) Ust. Mustapha Kamal b Ahmad Kasim.

Guru + Warden ni terkenal dgn kebrutalan dan keganasannya dikalangan pelajar. hasil keluaran kem wataniah (kat mana tak tau la), beliau telah aplikasikan ilmu ketenteraan dalam usaha mendidik dan membentuk budak-budak azlan yg kebanyakkannya mcm nk hancus je.laungan serta tempikannya menjadi trademark kat aspura yg mana kadang-kadang kedengaran sampai aspuri terus. libasan penampar padu maut serta starlight menjadi hukuman feveret utk budak2 azlan selain pumping serta guling sebagai hukuman sampingan (lihat kisah the punishment). beliau juga merangkap public phone / operator talipon untuk budak aspura sbb beliau ada handphone masa tu, jadi mak bapak yg nk talipon cakap dgn anak2 akan kol talipon dia, dan masa tu dia akan laung budak sehabis suara panggil turun tanpa perlu gunakan mic asrama (sila tanya sedara padil azim).

5) En. Hasnan b Basri

Sangat terkenal juga dgn kebrutalan beliau dalam menangani kes pelajar. senjata paling ampuh beliau adalah pelempang dan backhand je (tanya sedara meowlestik dan padil azim). cara yg lebih mudah dan ringkas, silap sket je, hayun terus. Kereta beliau jugak turut dikategorikan agak legend, kerana mempunyai bunyi hon pelik seakan2 hon motor india jual roti. tapi budak2 azlan yg dh arif dan kenal bunyi tu, akan terus jadi berwaspada tiap kali mendengarnye. yg mana kaki law-breaker yg sebelumnya brutal tahap suria perkasa hitam akan drop terus terketar2 sampai terkentut (mcm meowlestik).

6) En Zan Asri b Tasir

Guru idola dan kesayangan bagi murid2 kelas 5K kerana kehebatannya dalam menyampaikan ilmu matematik tambahan yg berkesan kaw2 (ramai budak2 5K jadi scorer). namun beliau ditakuti atau beliau sendiri anti kepada kelas2 selain 5K iaitu 5H, 5B dan 5S. sungguhpun beliau kurang gemar pada kelas 5S tetapi beliau tetap suka mengunjungi kelas 5S kerana 2 sebab iaitu mengacau Raja Farah (syok kot) ataupun mengintip gerak geri meowlestik (meowlestik sering jadi perhatian beliau mungkin kerana beliau turut minatpd meowlestik). legend beliau terletak pada trademark jambang memenuhi hampir separuh muka dan pandangan yg sentiasa condong 35 darjah yg disukat menggunakan teori janjang arithmetic (atau mungkin dh ditukar kepada jambang arithmetic). selalu menggemparkan (menyound tak tentu pasal) pada kelas2 non feveret beliau, katanya semua kelas lain pemalas tak mcm 5K. tapi dikalangan budak 5K ada jgk yg non feveret beliau iaitu sedara asri shuhim atau seluarpendiks. katanya asri adalah dari kalangan pengikut-pengikut kepala setan dari kelas 5H iaitu botak yg dilabel kepala setan dan termasuk pengikut ciliknya iaitu sedara don yg digelar setan kecil.

7) Pn Sazni bt Ibrahim

Guru kelas 5S ni cuma ada satu legend dia yg paling aku ingat skali, iaitu ketinggian level bahasa beliau. Kenapa? sedara haizad fahmi (adik kembar meowlestik) pernah cilok satu sajak dari penyajak terkenal tanahair (tak ingat sape) untuk siapkan keje skolah beliau. harapannya berbunga2 nk dapat markah paling tinggi, sbb sajak tu nukilan bukan sebarangan orang. tapi hampanya sedara haizad, apabila sajak yg dihantarnya cuma dapat markah 60 je (xdpt A pon). alasan cikgu sazni ada;ah sajak beliau kurang makna ataupun pengertian yang kurang mendalam, sajak yg sraight fwd je maksudnya. selepas kejadian tu barulah disedari bahawa taraf bahasa beliau sangat tinggi mengalahkan sasterawan2 tanahair yg tersohor.

8) Tn Hj Muhammad Yazid b Abdul Aziz

Guru bahasa arab yg terkenal dgn kelantangan dan kebisingannya. seringkali jadikan pelajar perempuan sebagai sasaran menyakatnye. mengajar bahasa arab tahap tinggi 5K dan jugak 5B. suka cubit kaw2 kat budak lelaki sementara budak perempuan selalu kena taji tangan atas meja. paling brutal adalah budak kelas 5B kena ketuk ketampi 100X (tak ingat sbb ape) sampai 3 hari 3 malam budak2 tu jalan tak betul (ngangkang aje).

nanti sambung lagi...banyak lagi guru2 legend kita...

Thursday, October 7, 2010

Faizal Shahril De Legend

Tiap-tiap pagi Khamis kalau tak dengo bunyi orang berlari atas koridor memang tak sah. Silap-silap kalau tak kene gaye, buat-buat hero tahan barang seminit due, mau ade barang 'chichio'.

Orang lain pon pekena gak, tapi nape perot die tak bape ngam dengan bende ni, aku pon tak bape sure.



roti cana de legend...keh keh keh!


Aku harap sedare Pejal dah tak wat perangai dah lari-lari pagi-pagi tuju ke jamban lepas pekena roti cana. Berlari atas koridor pakai uniform Kastam, uish, buruk benor ghupenye, iye idok??


p/s : Buat ingatan kawan-kawan...

add la pozan kome woih!

pada siapa-siapa yang belum tahu, pozan dah ada fesbuk. lama dah pun. tapi dia selama ni dia hanya add budak-budak bainun.

so, sekarang ni dia dah terima budak azlan selaku kawan sosialnya. jadi, jangan lupa add dia di fesbuk.

search: Mohd Faudzan. memang banyak mohd.faudzan yang akan keluar. so kalau dah lupa pozan yang mana, yang paling tak hensem tu, dia la..

kalau kome add dia, kome berpeluang makan free di kedai beliau. tak heranlah kenapa meor antara terawal ada list fren pozan, ye dok?

Wednesday, October 6, 2010

meor de legend


aisey.....sahabat aku yang dirindui....tup2...kawin...tak ajak pun..
....so sweet....

p/s : buat tatapan kawan2....

term-term yang selalu disalahguna boleh budak azlan siri 1

Hola!gua dah lama x masuk budakazlan nih!

banyak dah entry pasal ed ngan pidomat ni!ada apa2 ke?heh!

gua tengah berkira2 nak buat aqiqah utk anak gua tetiba gua teringat amalan khurafat di azlan menyalahgunakan tajuk yang sama.

budak-budak azlan ni memang selalu menggunakan ayat yang sama dengan sesuatu amalan tapi konsep mmg lari abis.

Aqiqah pengertian betul dari segi bahasa ialah rambut dikepala kanak-kanak. Sementara pengertian aqiqah dari segi syara ialah binatang yang disembelih pada hari mencukur rambut bayi.

Tapi di azlan aqiqah membawa maksud menghimpap rakan secara berjemaah sebagai tanda persahabatan sejati.ada iras-iras main ragbi tapi lebih mesra.unikkan?

satu hari kalau aqiqah tidak diamalkan memang tak sah hari tu.

selalunya setiap orang merasa amalan aqiqah atau 'kekah' dalam bahasa pasarnya.

amalan aqiqah ni selalunya dilakukan di tempat awam-bilik prep, bilik asrama dan lain2.kadang2 kat lokasi air terjun pun jadi.gila ah!

selalunya amalan ini dimulakan dengan laungan 'kekah' dan seterusnya pelaung dan rakan2nya akan mencari mangsa untuk diaqiqahkan. Namun kadang kala oleh kerana tiada mangsa, si pelaung pun boleh diaqiqah. tak caya tanya atuk.

tapi kemuncak aqiqah ini berlaku apabila satu malam asrama tiba2 black-out.maka sekonyong-konyong terdapat beberapa orang (nama dirahsiakan) memulakan aqiqah.

tengah beramai-ramai beraqiqah tu tetiba dari pintu bilik prep datang kaki menyepak semua orang terlibat dengan brutalnya seraya menjerit.

ni apahal main himpap2 ni!keluar sekarang!

gua dah awal2 lagi nampak mamat yang menyepak tu.sekali ustad mus daaa

apa lagi.bertempiaran la lari semua orang.yang mana sempat memang dah berkelik di sebalik meja yang ada. yang kena tangkap memang mengucap syahadah dan takbir tanda syahid pada malam tu.

selepas malam tu, tiada amalan aqiqah lagi di azlan. agaknya ustad mus dah keluarkan fatwa pengharaman aqiqah menggunakan kaki beliau yang tebal tu.

sekian.

nanti gua cerita satu lagi term salah di asrama -sodom (solat dalam dorm bukan perilaku sodom)


Friday, October 1, 2010

edzuan omar yang berjiwa keusahawanan

satu hari ketika gua form 2, datang si edzuan omar menghampiri gua. di tangannya ada sekotak kaset.

ed: tak, beli la kaset ni, ini kaset kumpulan nasyid sekolah, sofwatunnur, cacamerba tajuk album dia. aku jual ke kamu, rm5 je. beli la..

selaku orang baru dan nak menyokong industri nasyid sekolah, gua pun beli la. tapi dia nak jual rm6 plak.

gua: nape tiba2 kamu nak jual rm6?

jawapan edzuan omar memang di luar jangkaan.

ed: aku nak jadi bisnesman jugak. jual mahal sket.

sungguh gua tak sangka, asas keusahawanan memang ada dalam idup edzuan omar sejak form 2 lagi.

p/s: album tu memang tak mengecewakan. semua macam gampang.

p/sII: siapa ada album sofwatunnur tu, sila post gambar dia kat sini. rindu gak gua nak tengok.

Saturday, September 18, 2010

Wednesday, September 15, 2010

hari raya dan mereka ini kawan karib part 3

untuk tahun ke-3 berturut-turut, tiada le tour de raya tahun ni.

tapi moment paling rare berlaku di rumah gua, di jelapang, ipoh, perak.

mula-mula, pidomat datang dengan bini dan anaknya.

disusuli pula dengan edzuan omar dan isteri.

peh! memang akrab!

gua lak lupe amik gambar. damn!

Thursday, August 26, 2010

mereka ini kawan karib bukan jaafar jamalul karib part 2

lihat. keakraban mereka terserlah lagi.

fakta2 makwe2 sekolah menengah ni, hanya kawan2 akrab je yang amik tau betul2.

mesti dulu ed penah mintak pidomat tulis surat cinta kat nunun. pidomat kalau tulis surat memang legend.

ayat "pencacai najis" dia sampai skang gua takleh lupa.

memang klasik!

Wednesday, August 25, 2010

mereka ini kawan karib bukan jaafar jamalul karib




keakraban mereka bukan hanya di zaman sekolah.

malahan juga di laman cyber.


patut la ed kadang2 caring sangat pasal pidomat.

kisah edzuan omar : siri 2

korang perhati betul2 gambar atas ni.

perhatikan betul2 neck tie semua orang.

tie pidomat ngan apek memang berbeza coz dorang gipang. tapi korang perhatikan tie ed.

berlainan bukan? memang kaler sama ijau tapi sebenarnya tie ed tu tie orang pegi pejabat bukan tie macam budak2 rambut belah tengah lain pakai.

ketika dia pakai tie tu la, ed penah keluarkan ayat legend,

"balak nunun je boleh pakai tie camni!" (nunun merujuk pada awek ed, budak form 2 time tu.)

peh. memang legend ayat ed tu.

Thursday, August 19, 2010

Gambar Kenangan


Buka Puasa 2008 - Restoran Nelayan.

*
*
*

Buka Puasa 2010 - Seoul Graden

Gua harap boleh ambik gambar ramai ramai macam ni sekali lagi.

Monday, August 16, 2010

konsep keadilan

selamat berpuasa!

memang lama gua tak masukkan entry sebab sangatlah bz kununnye bertarawikh di mesjid padahal kul 9 malam dah membuta.

hari ni gua nak bercerita pasal konsep keadilan.

islam itu adil dan saksama.islam menekankan konsep kesamarataan.period.

namun ada kisah di asrama yang mengisahkan konsep keadilan secara berbalik.

kisah ini selalunya bermula pada malam hari, tatkala melangkaui 2 pagi. tengah rajin-rajin stadi tetiba lapa.ko-op pulak x bukak.patutnya zan buat mcm 7-E.baru laku.

maka sekonyong2nya beberapa orang makhluk dengan penuh kerahsiaan melaksanakan misi mustahil - membawa keluar bekalan makanan dari dewan makan.

misi ni x perlu ramai sangat infiltrator.2-3 orang pun dah memadai.

selalunya misi ni hanya mengambil masa dalam 20min.infiltrator ni memang dasat sebab tukang masak dewan makan ni x sedar langsung diorang ni datang.

selalunya antara makanan yang dapat dibawa keluar adalah aiskrim dan buah2an.kadang2 ayam mentah pun dapat dismuggle.kalau ikan pancing kolam asrama je.senang.

bila dah dibawa balik, memang majlis kesyukuran + doa selamat la malam tu.

gua penah bertanya kepada salah seorang infiltrator ni,

weh..kita makan ni x berdosa ke?

lalu infiltrator ni menjawab,

esok kalau dia serve makanan ni, lu jgn ambik.sebab kira lu dah makan dulu.baru adil.

betul jugak mamat ni cakap. memang kaedah berbalik macam air osmosis. gua pun dengan hati lapang menjamah apa yang ada.

tapi bila gua dah keluar azlan ni baru gua teringat,

selalunya kalau dewan makan serve ais krim, dia serve sorang satu.

tapi malam sebelumnya gua sorang je dah 3 ais krim.x kira makhluk2 lain lagi. buah tembikai serve sepotong, tapi malam tu sorang setengah bijik.

ni pun kira adil gak ke?

Friday, August 6, 2010

firdaus ahmad ketua umum kita kawen

gambar rare camni kalo tak masuk dalam blog ni memang tak berapa true la blog ni.

lu orang tengok betapa kembang bini pidomat punye tudung. pergh!

Tuesday, August 3, 2010

SUMBING...???

Kome mesti pernah dengar perkataan SUMBING kan?

Perkataan ini merujuk kepada benda2 kaca atau plastik seperti pinggan atau cawan yg ada sedikit kecacatan.
Contohnya:

"Cawan ini SUMBING." (lihat gambar dibawah)



(perhatikan betul2 terdapat sedikit bekas yg mcm terpecah sikit kat dasar cawan tu - yang dipanggil SUMBING)









###############################################


###############################################


###############################################


Namun tahukah anda SUMBING ini boleh jugak digunakan untuk menggambarkan kekurangan pada kita sebagai insan?

Kisahnya seperti biasa terjadi dalam suasana harmoni dan ceria budak2 Azlan laa..Cenggini:

Satu petang yang hening diselitkan dengan riuh rendah suara pelajar2 Azlan yg bersiap2 mandi, pegi makan malam kat dewan makan (yg jadi tempat fobia Ketua Pustakawan pada setiap pagi Khamis), dan ada juga yg dah berjalan menuju ke masjid, bersiap2 menyucikan diri sambil berwuduk, duduk dengan tertib dan senyap sambil membaca Al-Qurannul Kariim sementara menunggu masuknya waktu solat fardhu maghrib bagi jajahan bote dan kawasan2 yg sewaktu dengannya. tak kurang juga ada yg berbual sesama sendiri malah ada jugak yg mengambik kesempatan utk tido sebentar (budak2 Azlan ni semuanya jenis tak cukup tido, dimana2 saja pon boleh tido).

Disudut hadapan sebelah kanan masjid adalah tempat berkumpulnya jemaah2 dari kalangan pelajar Form 4. memang setiap hari situlah tempat deme semua berkumpul. kebanyakannya cuma mengisi masa dgn bersembang antara satu sama lain. adela 4-5 kerat yg mengisi masa terluang dengan membaca Al-Quran seperti meolithic, lucadeketiak, padilazim dan Ketua Pustakawan sendiri. tak kurang ade jugak yg keluar masuk kat pintu kiri tu, tah apekebendanye yg diorg carik, ataupon sengaja keluar masuk nk tgk sandal diorg takut kena kapok.

Sambil ramai yg keluar masuk tu, ada 2 org insan yg sedang bertelingkah kecil sesama sendiri, iaitu Wahab dan Sabri Sidik. Halnya kecik aje, Wahab suruh Sabri Sidik pegi azan sebab dah nk masuk waktu tapi Sabri Sidik menolak.

"Wei Sabri, pegi la azan cepat, dah nak masuk waktu dah ni," gesa Wahab.

"Taknak la aku..." Sabri Sidik terus menolak gesaan Wahab.

"Eh, cepat la, semua student baru kena ambik turn azan tau..." jelas Wahab lagi sambil menggesa sekaligus memancing. Kebetulan Sabri Sidik memang dari senarai murid baru (daftar masuk Form 4)

"Ala ramai lagi yg belom azan la..." Sabri Sidik masih tak mau mengalah.

"Wei hang sorang lagi je tak azan tau, Kurut, Anas semua dah sudah..." Wahab mengukuhkan gesaannya.

"Aku tak boleh azan la Wahab...suara aku SUMBING...!!!" Sabri Sidik menolak lagi dengan alasan kukuhnya.

Wahab pon mula la dah rasa malas nak suruh lagi. Biarla, tak jadi aku nak pressure dia hari ni. takpela nanti ade peluang aku boleh pressure lagi. Namun, hatinya cepat menangkap sesuatu. Sebaris ayat terakhir dari Sabri Sidik tadi mengusik fikirannya, mengingatkan sesuatu. Lantas Wahab menoleh kembali ke arah Sabri Sidik.

"Wei, amende hang cakap tadi...? Suara hang SUMBING...???" Wahab menyoal kembali dengan lagak penyiasat persendirian.

"Ha...ah...." Sabri menjawab dengan agak perlahan. Mungkin dia pon teringatkan ape yg Wahab ingat tu. Tapi standard tetap kena jaga. Cover tetap kena cover takut nanti Wahab yg terkenal dgn kaki pressure nya tu terus mempressure berterusan sampai ke bilik prep kan. Lalu skill cover tahap pertamanya ditunjukkan dengan harapan dapat menangkis sebarang pressure dari Wahab. Begini skill cover tahap pertama beliau (lihat gambar dibawah):













Wahab yg melihatkan aksi bersungguh2 Sabri Sidik tu terpaksa bersabar menahan ketawanya yg dh mula membuak2 nk terburai kerana menghormati suasana dalam masjid, tambahan pula niat i'tiqaf dah dibaca awal2 masuk masjid tadi, takut terbatal lak sebab buat perkara lagho. Jadi sepanjang solat maghrib tu setiap kali menoleh ke arah Sabri Sidik pasti Wahab akan tersengih2 sendiri. Sabri Sidik pula buat2 tak nampak Wahab padahal dalam hati memang tgh panas gila.

Jadi tibalah masa yang dinanti-nantikan, masa prep malam. Semua kutu2 form 4 berkumpul kat Wahab utk dengar cerita sensasi yg dah dihebahkan awal2 lagi lepas sembahyang tadi tu. Sambil bercerita dengan gaya dan nada yg bersungguh2, Wahab turut menunjukkan gaya aksi cover yg dilakukan oleh Sabri Sidik tadi (rujuk gambar). Dan...apa lagi, masing2 berguling2 gelak kerana gaya dan cara cover yg unik oleh Sabri Sidik yg tak pernah dibuat orang dan memang....HAAAAAHHAAAAAAAAHHAAAAAAAAAAA..... lawak!!!

Monday, August 2, 2010

longo dan kurut junior

longo a.k.a ikram dah dapat anak kul 4 pagi semalam.

kurut juga.

longo dapat anak lelaki, kurut dapat anak perempuan.

bolehlah mereka menyulam cinta nanti.

sila ucapkan tahniah.

kalo nak beli adiah, beli sendiri2, tak payah kumpul2 duit ramai2, pakat2 beli adiah then bagi.

kalo tak jadi cerita macam ayan, kumpul duit konon2 nak beli adiah kat gua, hadiah tak nampak rupe, duit pun lebuh. sia2 dulu kelas agama.

huh!

Monday, July 26, 2010

Ceramah Cap Ibu dan Anak

Nampak nye saban hari blog ni rakus digomol oleh Tain 3T dan Padilazim.

Harap2 entri aku ni dapat mengembalikan semula kesucian blog ini. Hik hik hik!

Menyingkap balik malam2 minggu semasa di skolah Azlan memang tak brape nak best. Tak de EPL, Akademi Fantasia mahupon Imam Mude, Jangan Lupe Lirik jauh sekali. Yang pasti malam minggu mesti dihidangkan dengan ceramah @ pon kuliah agama. Selalunya sementara nak tunggu solat Isyak, mesti ade Ustat @ pon cekgu2 yang melangkah gagah ke depan masjid nak bagi ceramah.

Pada satu malam minggu yang indah, sorang cekgu memanjangkan langkah ke bahagian depan masjid. Kutu-kutu yang dah biase lepak belah2 belakang dah buat muke cam hawo dan ade gak yang mengumpat skit2 dalam hati termasuklah aku.

Mic dah test, dak2 junior yang skema smue pon dah diam terpaku, tinggal ade brape orang je lagi senior2 hati keras yang buat2 amik air sembahyang tanda protes.

Cekgu tu pon nampak cam dah ready nak bagi ceramah. Baru nak bagi mukadimah tibe2.........


Kroohh...krohhh...krohhh!!!"


Cekgu tersebut batuk dengan lantang sekali.


"Neves kot..." detik hati aku.


Cekgu tersebut nampak dah kembali normal. Tersenyum sikit. Mungkin sebab malu. Die pon capai balik mic. Satu masjid tak sabo2 menunggu ayat pertama yang nak terpacol dari mulut cekgu tersebut. Tak sempat perkataan pertama kluo, tibe-tibe......


Krohhhhhhhh...krohhhhhhhh...krohhhhhhhh!!!!"


Makin lantang cekgu tersebut batuk.


"Wow..." detik hati aku untuk kali kedua.


Keadaan dah jadi agak panik. Beberapa kutu Badri kelam kabut cari ayor nak bagi cekgu minum, kot2 tekak die mau bagi kerjasama. Lepas pekena dua tige teguk ayor, cekgu tu pon nampak dah kembali tenang tapi masih lagi semangat nak bagi ceramah. Semua mate tertumpu pada panorama di depan masjid yang amat jarang sekali berlaku dalam sejarah penubuhan SMKASAS.

Mic sekali lagi dicapai. Die menarik nafas dalam2 dengan harapan keadaan bakal berubah. Tibe-tibe..........


Krrrrroooooohhhhhhh.........krrrrroooooooohhhhhhhhhhh......krrrrrrroooohhhhhhhhhh!!!!!!"


Nampaknye keadaan tetap tak berubah tapi makin gawat. Bunyi batukan cekgu tersebut makin padu dan menggegarkan satu SMKASAS ditambah pula dengan bantuan speaker masjid. Mungkin kerana tidak dapat menahan kesakitan ataupon mungkin sebab malu yang teramat sangat, cekgu tersebut terus berlari-lari anak keluar dari masjid diikuti beberapa orang ajk masjid yang mungkin cube memberi bantuan. Setiap jiwa yang melihat situasi tersebut tergamam, terkejut, terkesima dan bermacam2 'ter' lagi.

Aku dan beberapa penjahaman yang lain dah tak boleh nak kawal emosi. Kami gelak bagai nak mati sampai ade yang terkentot.

Mungkin betul gak cakap orang2 tue. Kalau ade 40 orang cakap benda yang sama mesti benda tu jadi kenyataan. Aku ingtkan aku sorang je mintak, rupenye ade 39 orang lagi yang mintak benda yang sama. Hik hik hik!!!

Selama 5 tahun hidop kat SMKASAS itulah ceramah yang paling kool penah aku layan. Pe2 pon, kalau batuk jangan lupe makan ubat, nanti susah nak bagi ceramah. Tak gitu??!!

Saturday, July 24, 2010

Raket Badminton


Satu petang tahun 1995, gua ada pinjam raket sorang kutu ni sebab teringin nak main badminton.
Pukul 2-3 kali..Paaanngg!!
Raket melayang hentam atas simen.Bengkok riok!

Gua tengok duit dalam dompet ada 10 ringgit. Cepat cepat gua kemas beg talipon ayah suruh angkut gua balik rumah.

Kehkehkeh..

Tuan punya raket, dah 15 tahun ni..nak gua ganti jugak ke?

fungsi masjid

berikut adalah fungsi masjid secara am nya:-

  • tempat orang-orang Islam beribadah terutamanya mendirikan sembahyang Jumaat dan sembahyang-sembahyang lain;
  • tempat mengadakan pendidikan Agama Islam dan pendidikan-pendidikan yang memberi faedah
  • tempat mengadakan sesuatu majlis perayaan yang berkaitan dengan Agama Islam;
  • tempat mengadakan syarahan atau ceramah agama oleh pensyarah atau penceramah
  • tempat mengadakan mesyuarat atau perjumpaan berkenaan dengan perkara-perkara yang berkaitan dengan kegiatan keagamaan; dan..
kalau sekolah azlan ada satu lagi tambahan fungsi masjid

  • tempat orang berdating atas nama perjumpaan kelas, kelab atau persatuan.

-malas nak komen sbb terlibat sama.heh-

Friday, July 23, 2010

tribute kat sorang kawan

ni zaman form2.time budak2 pompuan tetiba jadi matang.heh.

satu subuh gua sudah terlambat.hari ni pak chat jadi warden. dia ni garang.

gua sempat selit masuk dlm dgn kawan gua baru masuk azlan.pas semayang kitaorg duduk dlm.pak chat pegi depan n sound semua orang.

~sapa lambat tadi angkat tangan~.

gila la nak angkat tangan.yg angkat pun adik2 form1.biasa la tu.diorang kan masih suci.

gua kerling sebelah.tgk kawan gua td mcm teragak2 nak angkat tangan atau x. utk 5 saat pertama gua terharu atas kejujuran kawan gu. tp cepat2 gua ke alam realiti lalu gua bagi isyarat - kalau lu angkat tangan, memang mampos. ni bukan menempah mati syahid tp mati katak.

kawan gua paham dan x jadi angkat tangan.gua selaku budak baik ajar kawan gua supaya x jujur.dlm masjid lak tu.x patut betul.

tp tu 14 tahun dulu..

sekarang kawan gua telah membesar menjadi seorang pengketiak tegar..daripada saufy nizar kepada LucaDeketiak..gua suspek dia ni mungkin 2 entiti berbeza.

mungkin.

p/s - terima kasih sekolah azlan kerana mendidik kami sampai jadi macam sekarang...

abdul wahab bin singa dollah

ini gua petik dari kata2 sallehudin saibani. johan hafazan peringkat negeri perak 5 tahun berturut-turut. kata2 ni merujuk pada abdul wahab bin abdullah.

asadullah = singa allah. -> merujuk panggilan untuk saidina ali.

asad dollah = singa dollah. -> merujuk panggilan untuk bapak wahab.

tipu aleh, tipulah gua.

Thursday, July 22, 2010

WAHAB yg kool

Situasinye mcm ni:

Pada satu malam, lepas abis semayang magrib (kalu tak silap) yg semestinya secara berjemaah, dengan gaya tengah marah sgt2, Ust arshad masuk ke dalam terus meluru strait je gi depan tempat imam. dengan gaya peragutnye beliau trus rebut mic dr imam bertugas, bagi salam dan ayat2 pembukaan pon stail ekspres je. pelajar2 semua dah naik gabra, gelabah, ape pulak yg Pak Chat nk sound ni, nampak gaya mcm serius je. Gaya pak chat ngamuk mmg boleh tahan jugak gerunnye. sehabisnye ayat pembukaan pak chat yg jelas menggambarkan kemarahan dan kepanasannya, tiba2 wahab masuk dari sblh kanan masjid (pintu ke kolah). ust arshad yg tgh panas trus jerkah wahab. memang pantang betul dia kalau tgh nk bercakap ade orang bangun berjalan kesana kemari. semua mesti duduk diam dengar dgn teliti setiap bijik butir ucapannye tu.

"WAHAB, KAMU KE MANA...?!!"

Wahab cuba cover gabra jwb dgn kool.

"Tandas ustat"

Ust arshad jerkah lagi.

"BUAT APE KAMU PEGI TANDAS...?!!"

Wahab jawab dgn kool.

"BERAK..."

Jawapannye yg agak kool itu disambut dengan gelak besar satu masjid oleh pelajar putera. nasib baik pelajar puteri tak nampak sbb kena tutup langsir. satu masjid jenuh gelakkan wahab sebab gayanye sampaikan jawapannye tu mcm badut sarkas kepala dongga je. yg pentingnye ustat arshad yg tadi nampak marah kaw2 terus tak jadi marah sbb dia pon tergelak tgk gaya wahab tu. trus segala ucapan dan nasihatnya disampaikan dengan nada yg manis dan lembut skali.

Hahahaha wahabi ad-dolahi

Wednesday, July 21, 2010

kawan aku yang comel

helo!entry gua ketiga!

td gua pusing2 pekan kajang carik pasu bunga utk mak mertua.

tengok pasu bunga teringat gua kat subjek KH.cikgu nasir ajar.sempoi abis.

masa gua form 2, kalau kelas KH kena gabung kelas. kelas bukhari ngan haitam. kelas KH biasanya buat kat lab biologi/kimia area bangunan lama.

satu hari kelas KH macam biasa cikgu nasir suruh sorang2 berdiri apabila dipanggil. gua budak masjid so duduk kat depan.yg nakal2 duduk belakang. cikgu nasir tanya gua, gua berdiri dan jawab soalan.settle.

sampailah ke giliran kawan gua bernama muttaqin abd latif. beliau yang pada ketika itu comel orangnya (masa tu kan form 2) duduk di belakang telah diseru oleh cikgu nasir untuk berdiri menjawab soalan. lalu muttaqin pun berdiri dan menjawab soalan cikgu nasir.

tetiba cikgu nasir semacam x puas hati lalu sound muttaqin yang bunyinya lebey kurang seperti berikut:-


~muttaqin, kalau jawab soalan saya, awak kena berdiri, bukan duduk~


padahal gua tengok muttaqin dah berdiri. gua senyum sendiri.

update ringkas

atok kol gua tadi.

gua tak angkat.

berdebor.

JANGAN BIARKAN HIDUP ANDA DISELUBUNGI.....MISTERI...???

Rasenye ade beberapa peristiwa yang sampai sekarang kita masih tak tau jawapannye...kejadian yg berlaku kekal jadi misteri...walau pelbagai usaha yg telah dilakukan dan pelbagai cara2 seperti jumpa tok nujum, refer ahli psikik, gunakan teknik ilmu ghaib, tapi jawapan yg dicari masih menyepi dan kes demi kes kekal jadi misteri.

Antaranya:

1) Siapa buang najis dalam dorm Bilal dulu?
- di satu subuh yang hening, ketika jam loceng bersahut-sahutan mengejutkan juniour2 form 1 utk bangun mandi dan pegi semayang subuh (waktu tu jam paling grand adalah kepunyaan habib rahim al-banjari - jam jenis bunyi azan punya...). masa tu budak2 dorm bilal pon bangun jugak la, selepas dikejutkan oleh ketuanya mohd nazri a.k.a babad ganja. tapi tiba2 terdengar jeritan dari tengah dorm.

"Woi sape punya kerja ni...!!!???"
"Habis cadar abg zafri ni woi...!!!"
"Gampang sape punya kerja ni..."

Semua tertumpu pada suara tersebut yg dimiliki oleh Hakim Adnan, yg tumpang tido katil abg zafri naqib (bukan muhammad naqib - en bahakodin) dorm bilal. Semua nampak badan hakim yg masih berbalut dengan selimut berpalit dengan ketulan2 najis orang yg besar2 belaka. setiap ketulan dianggarkan sebesar penumbuk budak umur 9 tahun. semua. Lalu kecoh2 la semua budak dorm bilal saling bertanya sesama sendiri sape punya keje yg pegi buang najis kat sekeliling hakim tu. kedudukan najis2 yg dibuang tersebut seolah telah dirancang dengan teliti dan rapi, elok aje tersusun keliling katil termasuk celah kaki si Hakim tu. Hakim pulak telah membuktikan dirinya bukan punca onar tersebut kerana seluar tidurnya masih lagi putih bersih tanpa secalit najis pon. Jadi siapa punya kerja...??? Adakah angkara durjana dari luar??? Tak mungkin kerana pintu dorm terkunci kemas dan rapat dari dalam.

Lalu keluarlah pelbagai teori yang disokong oleh bukti2 yang kurang kukuh untuk menyelesaikan kes misteri ini. macam2 versi atau pendapat yg diutarakan demi untuk mencari sebuah kebenaran yg kukuh. Ada yg kata terdengar bunyi seseorang masuk dari luar, tapi bukti yg tak logik kerana pintu dorm kunci rapat kaw2 dr dalam. Ada pulak teori dari Adli a.k.a Toyu/Tocu yg menceritakan pengalamannya ketika terjaga di tengah malam waktu kejadian. Ramai teruja bila dengar cerita si Toyu menyatakan dia terdengar bunyi seolah dengkuran atau seperti seseorang tengah berkeroh, kroohhhh... masa dia terjaga tu. masing2 tertanya sape pulak yg boleh buat bunyi mcm tu dalam dorm ni. Ataupun mungkinkah...entiti yg berbunyi mcm tu di malam tersebut yg menyimpulkan bahawa kejadian onar tersebut angkara sang entiti. Tapi tak logik laa...kerana ramai yang menyangkal bukti tersebut sekeras-kerasnya.

Apakah langkah penyelesaian yang diambil oleh budak2 dorm bilal pada masa tu? sama2 kita tunggu sambungannya...tah bila ikut kelapangan aku nak tulis lagi...

Tuesday, July 20, 2010

peribahasa melayu

semua orang tau peribahasa melayu.gua pun x terkecuali.ada juga peribahasa yang gua sendiri x penah dengar contohnya:-

"babi merasa gulai" - maksudnya menyimpan rahsia yang telah diketahui umum

bila pulak babi bole merasa gulai.mungkin babi diternak secara komersil seperti di Tronoh.

okeh.straight forward.

satu tengahari, meorsepul, gua dan beberapa rakan 5 ibnu sina (maaf gua dah lupa sapa masa tu) telah menamatkan kelas lebih awal.oleh kerana ada masa lapang plus dewan makan belum dibuka utk makan tengahari, maka kitaorg pun melepak di dalam bilik prep di area berdekatan dengan pintu koperasi asrama.

tengah sedap-sedap duduk, sekonyong2 terlihat kelibat kereta iswara coklat dipandu perlahan ke arah asrama. x payah nak dijenguk siapa pemandunya - siapa lagi kalau bukan che'gu zan.

maka kitaorg pun dengan sepantas kilat menyorokkan diri di sebalik meja-meja bilik prep.masa tu kalau gua x silap meorsepul menyuruk kat meja ijat fahmi (meja beliau nun paling hujung). kitaorg dah bole agak, kalau dia nampak kitaorg, memang kena berdas-das la.boleh pedih telinga

che'gu zan nampak percubaan menyuruk meorsepul. beliau x cakap apa2 tp terus mengeluarkan peribahasa melayu paling mudah & ditujukan khas buat meorsepul:



~BANGKAI GAJAH kalau ditutup nampak juga~
(baca dalam keadaan dongakan 45 darjah dan pandangan sinis)



terus gua & kawan2 x jadi nyuruk sebab sakit perut. sakit perut tahan gelak.gua tgk meorsepul muka dah merah padam.

paham-paham sendiri lah apa zan maksudkan.pergh.

gipang a.k.a gila pangkat


gua dengan gipangnya dah report kat cekgu zan pasal entry padil kat bawah. harap2 lepas gua report ni, cekgu zan terbuka ati nak bayar elaun ahli lembaga pengarah koperasi sekolah yang patut gua dapat tapi dia tak penah bagi.

Monday, July 19, 2010

kenapa gua x berapa ngam dgn che'gu zan

ada kisah kenapa zan x berapa suka dgn gua

satu rehat, tatkala sudu-sudu berterbangan(rujuk entry terdahulu), gua diseru oleh Che'gu Zan dari jarak jauh. untuk mengelakkan pandangan serong kawan2, gua pun dengan cepat2 mendapatkan che'gu zan yang tgh makan sorang2.

sampai tempat che'gu Zan, gua dihulur dengan cekodok. Wah, baik gak che'gu zan ni, cekodok pun nampak sedap, getus hati gua. Lalu dengan sukacitanya, gua pun melahap cekodok che'gu yang sedap dalam tupperware merahnya.

Tengah mencekik, tiba-tiba che'gu berkata sesuatu yang gua memang terkejut abis.

Fadil, saya bagi kamu makan cekodok ni, kamu jadi spy saya utk meorsepul.

Gua terkelu. Tapi cekodok masih dikunyah.

Dalam hati gua ada 2 opsyen:-

a) Terima pelawaan che'gu - gua akan dipandang tinggi oleh zan, silap2 setaraf dengan m saiful tajudin, kurt shaharudin dan anas firdaus. Mungkin juga gua akan dapat soalan2 rahsia spm matematik tambahan.

b)Tolak pelawaan che'gu - gua akan dilabel penjenayah dan sentiasa dipandang serong oleh che'gu zan. Bukan pandangan yang serong tp che'guzan akan memandang secara serong 45 darjah.

Fikir punya fikir, lalu gua memilih Opsyen B. Biarlah gua x pandai add math, yg penting gua ikhlas dan suci utk mengekalkan persahabatan dgn meorsepul.

Lalu che'gu pun mengambil semula bekas cekodok tersebut dan bermulalah kisah gua yang tak berapa ngam dengan che'gu zan. Semuanya kerna meorsepul.

Tapi gua x menyesal. Gua sayang kawan gua. Bukan che'gu zan dan cekodoknya.

fakta:-
sehingga kini gua masih tertanya2 kenapa che'gu zan sangat berminat dengan meorsepul.
ada sesapa tau??

rosli mat jesus

kisah 1

rival amak (rujuk entry terdahulu untuk kenal sape amak) dalam lumba lari adalah rosli mat isa dan panggilan manjanya rosli lalat dek kerna muka penuh taik lalat macam syarifah aini.

*********************************************************************
kisah 2

ada buku keagamaan yang disyaki dicuri dari perpustakaan sekolah dok cantik atas meja gua kat bilik prep.

tajuk buku itu: ISA AL - MASIH

o.k, bakat gua menerbitkan buku memang terpancar sejak zaman sekolah lagi. gua ubah tajuk buku tu jadi.

ISA MASIH TERUNA

p/s I: "celaka punye botak!" kata rosli tatkala melihat buku tersebut.

p/s II: rosli kini bertugas selaku guru.

Sunday, July 18, 2010

cikgu aso

selaku guru bahasa, selain daripada memperbetulkan penggunaan ayat, mereka juga dapat mengenalpasti cara tulisan dengan identiti seseorang dengan baik. selain daripada tulisan di dalam buku, maka tulisan-tulisan lain tidak terkecuali termasuklah di dinding, pintu tandas mahupun pintu koperasi asrama.
maka alkisahnya seorang guru bahasa melayu cum warden asrama ketika itu, en Ashaari Omar (aso) telah melawat asrama dan matanya tertancap pada pintu koperasi asrama:

'zan was here'

setelah mengamati tulisan tersebut beliau memutuskan bahawa tulisan tersbut milik pelajarnya ayan.kebetulan pula ayan berada di kawasan berhampiran lalu dipanggilnya.

azhan, ni tulisan kamu kan?

ayan pun dengan muka seriusnya - tak cikgu, bukan saya yang tulis.

walhal semua orang tau tulisan tu milik ayan.x payah susahkan CSI siasat

lalu Aso mengerutkan dahi & beredar dengan anggapan sememangnya zan telah menulis pada pintu koperasinya sendiri.

fakta:
1.zan yang disebutkan adalah guru koperasi asrama
2.ayan adalah ahli koperasi asrama
3.koperasi asrama mmg best sebab kita boleh makan snek tanpa perlu bayar dulu ataupun buat2 lupa nak bayar.

wallahua'lam.

Thursday, July 15, 2010

selamat hari jadi


arini besday fadzlin. gua harap ayan dah wish "hepi besday" kat dia.

ayan, walaupun lu dah terkantoi dengan statement palsu "aku penah kapel ngan fadzlin ni dulu", janganlah jadikan ini salah satu alasan untuk lu tak wish "hepi besday" kat dia.

tak lupe juga peroz firdaus. kat dinding rumah mak teh fadzlin ada gambar lu, mustahil lu lupe besday dia, ye tak?

p/s: jangan tersilap, sebelah fadzlin tu bukan pelakon, tu laki dia.

Wednesday, July 14, 2010

al-Fatihah....


Sehari suntuk aku mencari grup ni...aku kah yang tak jumpa..atau memang dah tiada lg dalam dunia...
sehingga satu tempoh masa yang panjang...aku yakin dan pasni..ia tiada lg di dunia....

buat kawn2 yang belum sedar....laman ni suadah meninggalkan dunia yang fana ini.....



..................................................
p/s :...aper sudah jadi????hehee

Monday, July 12, 2010

TEKA SIAPA SAHABAT KOME?

Gua malas nak paparkan teka teke teki dalam adakah anda lebih pandai dari budak darjah 6, sbb teka teke teki ni just utk klan2 gua dari azlan dan especially batch SPM99.

Soalan kacang je:
Cuba teka siapakah orangnya berdasarkan kata-kata hikmat yang dinyatakan? Semua orang yg dinyatakan adalah terdiri dari budak Azlan SPM99...


1) "No Woman, No Cry, No Son of a Gun N Roses"

2) "What's Up Doc, what's up rabbit?"

3) "Smiles cost nothing especially when they see you korek idung and celet di tingkap masjid"

4) "Sesungguhnya belut itu lebih licin drpd minyak, dan minyak itu lebih mahal dari belut"

5) "Dalam menghadapi realiti kehidupan sikap mengorek taik idung dan celet merata hendaklah dijauhi"

6) "Style, Quality, Excellent, FLY is the best"

7) "I'm the transcendent coz I fire loudest bomb inside the masjid (in front Ust. Zahidan)"

8) "Jangan pandang pada nama, pandang pada orangnya, rakus atau sebaliknya"

9) "Just say you cannot get seluarpendiks!!!"

10) "Kaiyuh Baimbai matlamat cita-cita kami, motor Jaguh tunggangan kami!!!"

11) "Jadilah Orang Yang Sejati, jangan asik tiru the Matrix"

12) "Kalau takut dilambung ombak, jangan selalu makan roti inti kacang!!"

13) "Sesungguhnya mereka yang dipressure tidak dapat mengelak, kecuali mereka sendiri mengubahnya"

14) "Be good or be gone, always check your zip or give me outing!!!"

15) "Terimalah roti canai, kamu pasti berkata, tepi...tepi...tepiiiiiii...!!!"

16) "Marilah kita jadi imam yang baik, jangan lupa jadi pelawak yg loyar buruk"

17) "Ijtahid walaa taksil!!! Jangan berhenti sebelum cramp!!!"

18) "No more Mr Nice Ass or Mr Toyol Berdagu Panjang!!!"

19) "Pandangan hati itu hakiki jika bersih, pandangan mata kabur & blur bila terperosok dalam longkang depan sekolah"

 p/s: Rujukan utama: An-Naqib Edisi 1999.
       Soalan akan di update dari masa ke semasa (bergantung kepada kemahuan penulis).

THE PUNISHMENT...PART 2

(Sori la dah lame sangat la gua takde tulis dalam blog feveret gua tiap2 ari ni. sebelum mula ngajor mesti tgk blog ni dulu kalu ade citer2 sensasi bin air sarsi yg terbaru...tapi nampaknye semua penulis bz jugak, masih kurang citer2 yg sesedap kuah tocu panas)

Selain dari hukuman2 feveret seperti yg telah dikesahkan dalam The Punishment 1 yg lalu, ade jugak hukuman yg tak baper feveret tetapi tetap menarik hati dan membuatkan ramai orang ketawa dan mengundang ramai penonton untuk menyaksikan hukuman tersebut. Antaranya:

1) Guling: dimana pesalah yang menerima hukuman akan berbaring secara terlentang flat terlebih dahulu dan kemudian akan berguling ke arah kiri atau kanan mengikut arahan penjatuh hukuman. tapi yg gunakan hukuman ni biasakla, dah nama hukuman ala tentera, sape lagi kalu bukan Ustat Mustapa.

Pesalah:
Nadim dan Berron (lagi...) Mereka ini pernah dijatuhi hukuman guling atas kesalahan amende tah gua pon dah lupa. Masa tu mereka berdua dan ramai lagi (kira-kira 7-8 orang) telah disuruh untuk berguling disekeliling gelanggang badminton secara berjemaah. Masa tu Nadim sendiri nyaris nak tergolek masuk longkang sebab tak tengok angle masa nak guling tu hehehehe...Harus diingat Berron juga pernah menjalani hukuman yg sama di belakang Aspura kerana kantoi tak turun semayang subuh kat masjid. Masa tu Berron dan yg lain2 kena berguling atas tanah pure punya, sebijik macam prebet kena training.

2) Main tengah2 malam kat gelanggang badminton: Bagi mereka yang kantoi main dalam dorm dengan Ustat Mustapa (lagi...) mesti akan menerima hukuman ni. Biasanya mereka akan mempersembahkan permainan mereka dengan aksi yg menarik sambil disaksikan oleh seluruh warga Aspura sambil menerima sorakan berupa sokongan padu dari penonton semua.

Pesalah:
Meow dan Wahab:
Kantoi main bola stokin dalam dorm (Zaid kalu tak silap...) lalu kena main kat bawah dengan lawan mereka iaitu Ca'un dgn Yale. Perlawanan tersebut menyaksikan Meow dan Wahab tewas kepada lawan mereka.

Penulis dan Man Bote:
Kantoi main hoki dalam dorm (yg mana tak ingat la...) lalu kena main hoki passing sebanyak 10 kali sambil skali lagi disaksikan ramai penonton dari setiap floor (hampeh betoi...).

Kesimpulannye, janganlah kite melanggor peraturan skolah kite. peraturan tu sesungguhnye direkacipta untuk menjadikan kite ni seorang pelajor yg skema yang berwibawa dan yang bertamadun asia.

Sunday, July 11, 2010

Gathering Berbuka Puasa


Macam biasa tahun ni, program bebuka puasa di Tupai Tupai.

Maklumat bebuka puasa gua cadangkan seperti di bawah:

Tempat : Tupai Tupai

Masa : Waktu berbuka puasa la, datang awal sikit.

Tarikh : nanti konfem, tapi kita cuba buat Sabtu kedua puasa.

*Sebelum nuzul Quran, sebab 17 ramadhan ni ada cuti straight 3 hari.

Bayaran : Dalam rm40 sekepala. Simpan duit dari sekarang, jangan bagi alasan bukan bukan nanti.

Gua harap kedatangan tahun ni lagi ramai dari kedatangan tahun lepas. yang dah berkahwin tu, bagi la keutamaan kepada majlis berbuka puasa ni, takpayah la plan nak balik kampung atau menghadiri program berbuka puasa di surau pulak. balik kampung Sabtu pertama tu kasi setel.

Ramai duduk area KL, jadi takde masalah nak datang. Gua yang duduk Tg Malim pun boleh datang. Kali ni gua jadi moderator no hal.

Tema berbuka puasa kali ni?,
Hah lu orang tolong pikirkan...

Friday, July 9, 2010

kisah edzuan omar

o.k, gua just nak bagitau, edzuan omar dah ada fesbuk.

o.k lagi, gua pun nak bagitau kat fairuz ahmad (kot2 masih idup), edzuan omar dah kawen.

sila lah add beliau. gua takut nanti dia sunyi macam amak. bantulah fesbuk beliau untuk idup lebih lama, tak macam frenster dia..

kisah mohd azhar junuh


semenjak 2 menjak ni, amak a.k.a azhar junuh a.k.a pelari pecut "ana cramp" selalu berhubung ngan gua melalui fesbuk chat. gua syak dia tengah boring kat sekolah takpun dia tengah sunyi.

kalo anta semua ketagih nak cakap "ana-anta", lu orang bleh borak2 ngan amak. gila tak berubah dari zaman sekolah.

bantulah amak menangani kesunyian dia. add fesbuk amak: mohd azhar junuh

p/s: apa2 pun gua kagumi semangat amak nak berborak gak dia ngan gua walaupun time sekolah dulu gua takde langsung kenangan manis dengan dia. nak harap orang lain? fak!

Wednesday, July 7, 2010

panggilan untuk ijok, meor dan gondol. selama ni ayan bakodin tipu kita.

Fadzlin said...

haih,xtaula nk kata apa.dh berbuih kot mulut ni explen..perpume tu xpernah ku dpt..setau sy&sepjg ingtn sy,only Meor Ahmad Denyal d one yg pernah bg surat wangi&calling2 wif me.ayan mmg xde..kalo dia ada tggl bwh meja pon,mybe org lain dh amik dulu..

celaka punye ayan. selama ni statement, "aku pernah kapel ngan fadzlin ni dulu" yang ayan keluarkan rupa2nya adalah dusta semata-mata.

Tuesday, June 29, 2010

kitab al-quran kitab pembimbing ummah!

banyak sangat benda duniawi kat sini.

gua arini nak bagi info pasal koran kat lu orang semua.

info ni gua tak tau yang yakuza beremosi tau ke tak walaupun dia kelas bukhari yakni kelas agama tegar masa pomfai dulu. gua rasa dia tau. x-gf johan tilawah dan pernah mengaji bersama. takkanlah tak tau ye dok?

info al-Quran:
titik dan baris 1015030, hurufnya 323670,kalimahnya 77934,surahnya 114,ayatnya 6236,juzuk 30 dan 60 hizib.


o.k, nanti2 gua kongsi info lagi.

p/s:terima kasih ustat zahidan atas info ini.
p/sII: tak tau ape tu juzuk dan hizib? huh! gua terpaksa terangkan gak..

juzuk dan hizib ni adalah pembahagian al-Quran, Pembahgaian 30 juzuk mengandungi 60 hizib, cuba lihat ditepi al-quran ini ditulis hizib, jumlah ayat dalam hizib itu kurang sedikit dalam juzuk, tujuannya untuk memudahkan kita membaca dan memudahkan utuk yang menghafalnya. sebagai tempat berhenti waqaf dari membaca.

o.k anak2? berjumpa lagi di keluaran akan datang!

Monday, June 28, 2010

percintaan epik, tromeo and juliet.

* o.k, mula2 gua nak bagitau, cerita tromeo n juliet tu hanya gua dan longo ni je pernah tengok. keh keh keh!

berbalik pada cerita utama.

dulu masa ada pertandingan dorm tercantik, masing2 dok sibuk menghias dorm masing2.

termasuk juga dorm gua. talhah, cyberdorm. madefaker ape cyberdorm, komputer sebijik haram pun takde.

dorm gua yang gua ingat ada muzamir (dulu seekor skinhead kini menjadi cekgu, allah selamatkanlah budak sekolah beliau), meor ahmad daniel (hah! yang ni tak tau pegi mana) dan longo yang kini dikenali sebagai sir ikram. jugak macam madefaker.

cerita gua ialah mengenai loker sir ikram nih. di lokernya ada tertulis perkataan:

"kayram"

gua tanya madefaker apa kayram itu.

sir ikram menjawap,

"kay kawan ikram."

gedik bukan?

p/s: gambar di bawah khas untuk sir ikram dan ustaz zahidan yang mengajar kami subjek koran sunnah. terima kasih!

inilah dia kay yang kawan sir ikram tu..

saat dan ketika kawan2 dekat dihati..

time bila kawan2 kita dekat di hati.

1. time nak kawen. baru hegeh2 nak sms nak ajak.

2. time kita nak mintak no. hp kawan kita yang lain.

3. time astro kena potong. baru hegeh2 nak mintak no. phone ayan.

4. time ada saman kat ipoh, baru nak mengaku ijad kambing (majistret trafik ipoh) tu kawan satu sekolah.

5. time nak pegi kenduri kawan2 yang kawen.

6. time kena tangkap khalwat kat ipoh, baru nak kol peng (penolong pengarah jabatan agama islam perak).

7. time singgah kat kl, pastu ada temujanji tu kensel, time ni barulah nak kontek2 kawan2 kat kl ajak minum.

8. time nak wat agreement kedai, tapi loyer lain charge mahal, barulah nak kol abai (lawyer kat ipoh) mintak tolong.

9. time kawen, pastu ejaklusi pramatang, barulah nak kol ijok (cekgu kat sarawak) order gambir serawak.

10. time dapat anak.

lain2 tambah sendiri.

Wednesday, June 16, 2010

sudah-sudah lah tu ayan..


1. yakuza beremosi penah cerita kat gua dia penah bagi perfume kat minah ni dulu.
2. minah tu dah kawen, dah ada anak pun, cinta ayan masih tak pudar.
3. ayan penah bagitau kat ijok yang ustazah rodziah adalah insan yang menyatukan mereka.
4. "aku pernah kapel ngan fadzlin ni kejap dulu.." kata2 yang terbit dari mulut ayan.

Monday, June 14, 2010

Wednesday, June 9, 2010

Sunday, June 6, 2010

WALIMATUL URUS - KAY & NOOR

Pasangan : Kamariah (Kay) & Noor

Tarikh : 06 06 10

Venue : Dewan Bankuet MBSA

Kehadiran :

Aspura
1.Botak
2.Epoy Taj
3.Aleh
4.Meo

Aspuri
1.Farizah (Jaja)
2.Noli
3.Hanum
4.Yati

X-Azlan a.k.a Dak Bainun
1.Pozan
2.Longo

Lain-lain yang tak pegi, korang rugi, makanan sedap gile baba. Ikut hati memang nak redah second round tapi sebab aku tengok Epoi Taj & Aleh dah slim aku simpan niat dalam2...

Untuk Kay, selamat pengatin baru, len kali kalau ko kawen lagi jangan lupe ajak kitorang lagi...huhu

Pas ni giliran Epoy Taj lak, die tengah cari orang untuk sponsor bekas telo die...Die tengah merangka untuk pecah rekod kenduri kawen paling jimat di Malaysia...Mari kite smue doakan kejayaan beliau...

p/s Gambo x dak, nak tengok gambo mintak sendri kat Kay, aku x dak kamera, hanset aku plak x leh nak amik gambo, kredit abis...Salam

Thursday, June 3, 2010

SMKA naik taraf...

Semlam aku jumpa cikgu faizal..dia kawan ustad zahari ....cikgu faizal tu keje kat SMKA Azlan...diorng mari ganu sebab jadi cikgu pengiring bawk budak2 negeri perak pertandingn tilawah Al-Quran peringkt kebagsaan...nak jadi citer aku ni kawn dgn ustad zahari tu..kalu nak citer lak camner aku kawn dgn ustad zahari tu..lagi la panjg..dan korang yang baca aku yakin belum tentu akan paham...

nak dijadikan citer....aku bawk la dua2 org cikgu ni merayap kelilng terengganu...aku bukan nak citer aper...cumanya malm tu aku takjub satu perkara jer...cikgu faizal tu citer SMKA Azlan dah di naik taraf...menjadi sekolah berprestasi tinggi...so pengetua SMKA , ustad arip telah dinaikkan pangkat ke JUSA C....dan di hantar ke London untuk sahkan pangkat dia...

fuuuuhhhh...kagum giler aku dgr...sebab kalu dlm jabatan aku...JUSA C ni hanya negeri besar jer lebih dpt cam pulau pinag, wilayah kl, Selangor....ni pengetua dah dpt pngkt cam tu...hebat...tahniah la buat sekolah ku yang semain maju dan berjaya..

buat x-SMKA....marilah sama2 kita merasa bangga dengan sekolah yang pernah suatu ketika dulu tercoret nama kita sebagai pelajarnya....cewahhh..

Tuesday, June 1, 2010

THE PUNISHMENT...(HUKUMAN)

"Mahkamah telah menjatuhkan hukuman penjara seumur hidup, sebat 10 kali dan gantung sampai mati kepada kamu sipolan bin sipolan mengikut seksyen 14 C kanun keseksaan kerana mengedar daun ganja dan ketum secara haram...!!"



"PANG............!!!", bunyi tukul kayu kena hempas atas meja, menandakan keputusan hakim menjatuhkan hukuman adalah muktamad dan sebarang surat menyurat tidak akan dilayan.

Ngeri bukan? tapi bila kat Azlan, semestinya ada situasi dan persepsi yg berbeza sedikit. Disini, hukuman ada yg diketegori yg ngeri, ada yg ketegori kejam malah ade yg ketegori kelako.

Mcm biasak la, gua listkan beberapa jenis hukuman (beserta penerima hukuman) yg penah dilaksanakan kat Azlan yg penuh dgn legenda ni:


xxxxxxxxxx


1) Sebat @ rotan @ light saber
- hukuman jenis ni memang femes la dikalangan warga chegu dan jugak warden Azlan ni, termasuk la chegu2 seluruh negara. pasal ni hukuman yg paling sempoi skali nk buat. pegang rotan besar jari sebatang dgn panjang dekat2 sedepa, pastu hayun kat tempat2 berkenaan. Dgn sound efek yg berbunyi, "PIYAPPP..." dah cukup pon nk buat budak2 kecut perut. malah stakat acah2 pon budak dh pucat muka sampai tak berdarah kena toreh. kalu yg lebih thrill sket bawak batang kayu atau besi besi besar batang penyapu.

Pengamal2 hukuman:
a) Pengetua Tn Hj Suhot (arwah)
- libas punggung, betis (mcm light saber star wars)

b) Ustat Arshad @ Pak Chad (warden)
- libas punggung

c) Ustat Amin (warden)
- ketuk kepala budak, ketuk tiang net kat asrama sbb nk kejut budak bangun subuh sambil jerit "Haiyya a'la solah....!!!", "Subuh...jiddan-jiddan...!!!"


Penerima hukuman yg femes:
a) Botak & geng
- kena dgn pengetua akibat kantoi fly gi manjung.

b) Epoi Nazib & Berron
- kena dgn ustat mus sebab main lebih masa.


xxxxxxxxxx


2) Penampar @ pelempang
- kalu jenis yg ni memang thrill gila...dengan tangan2 guru/warden yg besar daun keladi dihayun ke muka budak yg masa tu baru besar daun nangka je, memang boleh kebas satu muka, silap2 aribulan boleh biul otak sekejap mcm masa Anas jatuh moto kat longkang dpan skolah dlu. Biasanya pengamal2 hukuman ni jenis guru/warden yg looks brutal dan penerima hukumannye mestilah dari jenis budak2 yg looks brutal jugak

Pengamal hukuman:

a) Encik Hasnan @ Pak Nan
- memang terkenal dgn kehandalannya menampar dan membackhand

b) Ustat Mustapha @ Ust Mus
- libasan penampar jenis padu maut, tangan tentera original punya


Penerima hukuman yg femes:
a) Fadil Azim
- kena penampo & backhand sebanyak kira2 6 kali berturut2 dgn Pak Nan

b) Meor Saiful Niza (meolithic)
- kena penampo dgn Pak Nan jugak dlm masjid, tapi disertai dgn tindakan melawannya yg berbunyi "Ape ni chegu...??!!!" (baca dengan nada halus dan sedikit marah)
 
c) Anas Zainudin (F5'95)
- kena libasan penampo Ust Mus sbb pasang lagu Slam - Tak Mungkin Berpaling pagi2 buta kat speaker asrama


xxxxxxxxxx


3) Pumping:
- yg ni lebih kepada bercorak fizikal, pengamal cuma guna air liur utk bagi arahan baper kali nak buat dan penerima memerlukan kekuatan fizikal dan mental tahap gaban utk laksanakan hukuman.

Pengamal hukuman:
a) Ustat Mustapha @ Ustat Mus (lagi)
- oleh kerana beliau ni jenis background tentera punya, sudah tentu pumping ni jadi feveret


Penerima hukuman yg femes:
a) Berron (lagi)
- kena pumping kat belakang asrama sebab kantoi tak turun semayang subuh kat masjid

b) Berron (lagi)
- kena pumping atas meja dewan makan tengah orang ramai sedang makan sbb rembat sandal ust mus (rujuk kesah Sandal)


xxxxxxxxxx


3) Cubit
- yg ni jenis hukuman bersifat kesakitan dalam kelembutan. awas pada yg terkena, boleh ada tatu warna merah yg tahan 2-3 hari tak ilang walaupun dibasuh dgn air panas atau disental dgn sabun dettol hatta sabun cap kapak pon takleh ilang lg.

Pengamal hukuman:
a) Ustat Zahidan @ Pak Dan
- cubit dia jenis halus tapi lama giler, sampai bergenang air mata jugak la tahan.

b) Ustat Mustapha @ Ustat Mus (lagi)
- cubit jenis besar beserta pulasan 360 darjah.


Penerima hukuman yg femes:
a) Aleh Bani
- sering jadi mangsa kena cubit dgn pak dan kerana terkenal dgn kenakalannya kat skolah. tempat slalu kena cubit ialahkat perut ngan kat atas dada bawah bahu. pedih woo...!!!


(.....bersambung la pulak...)

Tuesday, May 25, 2010

SANDAL...


"Cikgu...ape tu..??"
"Haa..ape ni..? Takkan kamu semua tak tau..?"
"Ohh...saya tau...yang ni dipanggil SANDAL kan cikgu..?"
"Haa...pandai pun..."


xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx



SANDAL...

Bagi budak2 biasa sandal ni tak bape penting sangat sebab sandal ni lebih kepada pakaian di kaki utk pegi ke jamban/bilik air, nak mencabut rumput kat laman rumah, menyental daki dan kesan2 lumpur kat kereta atau moto kesayangan ataupun sekadar membuang sampah kat tong besar depan rumah atau pakai naik moto gi beli roti menggali kat seven eleven.

Tapi...macam biasakla, persepsi sandal dikalangan budak2 Azlan memang totally berlainan. dalam erti kata lain, cara pendekatan terhadap sandal ni dikalangan deme2 nih, memang tak penah dijumpai dimana2 tempat lain selain dari Azlan je. kehebatan dan kehandalan mereka mengenengahkan persepsi yg amat2 berlainan mengenai penggunaan dan penghayatan terhadap sandal memang diakui terhebat dan teragung sekali dalam dunia ni.


Kisahnya.....>>>>>>>


Majoriti dikalangan budak2 Azlan suka memakai sandal untuk kemana2 sahaja (kecuali pegi sekolah pagi2) seperti ke kelas prep, pegi dewan makan, pegi masjid, pegi jamban (untuk prek...!), pegi mandi, pegi main dan sebagainye. pendek kata satu sandal memang akan dimanfaatkan kegunaanya dengan semaksimum dan semenyeluruhnya. atas dasar ini maka kebanyakannya akan memilih sandal yg jenis multi purpose serta tahan lasak yg bleh guna utk harung air (dlm bilik air), boleh guna utk pegi sepak bola, boleh guna utk meloncat bila smash masa main badminton dan banyak lagi kegunaan2 yg lainnya. pendek kata sandal ini menjadi salah satu keperluan untuk meneruskan survival hidup yg amat penting bagi budak2 Azlan ni.

Namun sila betulkan penaakulan anda, kerana seperti juga ketika turun ke kantin, walaupon sandal ni salah satu rukun hidup kat Azlan, tapi apabila survey dijalankan sekali lagi, hasilnya amat mengejutkan kita sekali lagi. Percayakah anda bahawa cuma 60% sahaja budak Azlan yg memiliki sandal sendiri? abis tu cemana mereka2 meneruskan survival hidup mereka? susah woo kalu takde sandal ni...


xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx




Senang aje.....

SARUNGKAN AJE MANA2 SANDAL YG NAMPAK DAN RASE BERKENAN DIHATI...!!!


Haa...tu la cara penyelesaian yg paling simple dan slamber aje. senang hidup kita bukan? keluar aje dorm, nampak mana2 sandal, pakai trus....pegi jamban, mandi skali. pastu balik dorm salin baju, keluar balik, nampak mana2 sandal lain, kasi sarung...strait trus g dewan makan...mentekedarah dlu. pas abih makan balik dorm, siap nak pegi masjid, nampak mana2 sandal kat luar, angkut je...trus g masjid. pas abih semayang, kuar masjid, nampak mana2 sandal, rembat je..balik dorm balik. kesimpulannya, sorang budak Azlan yg walaupun takde sandal tapi masih mampu pakai 4-5 jenis sandal yg berlainan setiap hari. hebat bukan...hahaha kalah dgn peraga fesyen kasut tuh.

Tapi perembat2 sandal ni pulak jenis pandai berhati2, usha dulu rase2 sape punya tuan sandal ni. kalu jenis sandal yg agak familiar tuannye (jenis yg garang/brutal), batalkan aje niat takut free kena flying kick atau backhand. tapi kalu sandal dari kalangan budak2 junior terutamanya, kasi sarung, jalan dengan selamba ke depan dan Jangan Pandang Belakang lagi...

Masalah ni memang dah jadi kanser tahap kritikal kat azlan dulu tuh. tiap kali keluar dorm atau masjid, maka ada saja jeritan2 sayu kedengaran sehingga ke tahap menyentuh naluri dan kalbu..."Mana sandal aku..?!!" tak kurang jugak ada makian hamunan tahap dewa kerana terlalu hangin dan menyumpah2 sape yg rembat sandal dia. kurang jugak ada yg hampir jadi kes gaduh dek kerana sebab berebut sandal. lalu apakah langkah2 penyelesaian yg ada untuk mengatasi penyakit berjangkit ni?sebab bila sorang budak sandal dia kena kapok maka dia pon akan amik jalan yg sama, kapok orang lain punya sama...dan begitulah seterusnya berjangkit ke orang2 yg lain.

LANGKAH PENYELESAIANNYA:

1) guna sandal sebelah lain - sebelah lain:
sandal jenis ni selalunye jadi kurang feveret sebab perembat2 sandal ni jenis jaga standard jugak nak sandal yg sepasang aje. tapi kalu dah dalam keadaan kritikal atau tak banyak pilihan, maka jenis ala2 Din Beramboi (Ujang) ni pon jalan je, janji kaki ade lapik dan jgn kaki ayam (malu kompeni). Jadi sandal ini adalah jenis yang SETIAP SATU DIJUAL BERASINGAN.

2) guna kasut2 buruk:
ni salah satu langkah penyelesaian jugak, gunakan kasut2 buruk seperti kasut sukan yg dah takde tapak atau tali. cara ini menyebabkan budak tersebut menjadi lain dari yg lain dan tak akan jadi sasaran perembat sandal ni. lagipon dah nama perembat sandal, takkan dia nk rembat kasut lak, menyusahkan kaki je nk pakai kasut lak. selain kasut buruk, boleh jugak diganti dgn kasut luffer polo dan jugak kasut penguin.

3) guna sandal yg pelik atau fancy atau jenis mahal giler:
yang ni susah sket la untuk dilaksanakan, sebab kena keluar belanje lebih sket. tapi keberkesanannye agak tinggi sebab sandal jenis fancy/pelik/mahal memang si perembat susah sket nak kapok sebab senang dikenali dari jauh dan kemungkinan besar si perembat takut bila tuannya repot nanti dia kena keluar belanja ganti lain pulak. salah satu contoh yg paling mudah adalah sandal nike brazil yg berwarna hijau dan kuning dan berharga agak mahal jugak la -  orang dah tau sape tuannye dan jarang sekali sandal ni kena rembat.

4) kunci sandal dgn rantai & mangga:
ni langkah yg paling drastik pernah dilihat. dipercayai dipelopori oleh budak junior (form 1 atau form 2). mereka ni adalah terdiri dari yg dah tak tahan dgn jangkitan penyakit ni, lalu berpakat 2-3 orang beli rantai besi 2-3 jengkal beserta satu kunci mangga. bila sampai kt masjid lalu pakat rantaikan sandal diorg kat tiang masjid dan manggakannya, setel. memang takde peluang la perembat2 ni nk kapok sandal tu. rasenye langkah ni yg paling berkesan skali mencegah jangkitan tersebut.


Perembat2 sandal ni pernah jugak menerima hukuma yg berat akibat perbuatan mereka bila dah kantoi. Antaranya:

1) Sedara Berron (versi Form 5)
-pernah dengan beraninya merembat sandal kepunyaan Tn Hj Mustapha Kamal (Ust. Mus) di waktu subuh hari kat masjid. Ust Mus yg hangin gila pegi ronda kt setiap dorm dan akhirnya tiba di dewan makan yg pada ketika itu Berron baru nk start jamah makan. ternampak je sandal dia, terus dia serbu masuk dalam dan pekik sape yg rembat sandal dia. terpaksa la Berron ngaku dia yg rembat, dan hukumannya....kena pumping atas meja dewan makan tgh2 org ramai nak makan pagi......hahahahaha!!!! kesian Berron, tak penah lagi dibuat orang kene pumping atas meja. Berron yg agak tension setelah menerima hukuman terus jadi tak lalu makan dan tinggalkan pinggan sarapannye atas meja utk di QEQAH oleh rakan2nye yg lain lalu terus naik atas (ke dorm).

2) Sedara Jo (Johari Jamaluddin)
-pernah jugak bersikap dengan beraninya merembat sandal kepunyaan ustat ghazali dolah (tapi bukan adik beradik wahab dolah) selepas semayang jumaat. macam ustat mus jugak ustat ghazali pegi ronda keliling asrama dan terus pegi dewan makan. macam dah tau2 lokasi tersebut memang feveret tempat utk jumpa sandal yg ilang sebab lepas semayang memang semua serbu gi dewan makan utk mencekik. tapi kali ni ustat ghazali tak pekik macam ustat mus sebab dia takde background tentera lalu dia pegi tanya dari meja ke meja sape yg rembat sandal dia. maka terkantoi la si Jo ni, kalau tak silap aku dia dihadiahkan backhand 3-4 kali jugak oleh ustat ghazali, huhuhu.............


p/s: nantikan kisah seterusnya....(dah kasi hint pon)

Friday, May 21, 2010

Terbang...Versi 2

Selain dari menghilangkan diri secara haram, ada satu lagi maksud berbeza untuk TERBANG ni...


xxxxx

xxxxx

xxxxx


Tapi situasi ni slalu terjadi kat kantin skolah aje la...

Situasi:

"Kriiiinggggggggggggggg...........!!!" (loceng waktu rehat)

Bertebaranlah semua budak azlan menuju ke satu tempat sahaja iaitu kantin Pakcik Meor untuk mendapatkan sepinggan nasik lemak atau bihun atau mee dan segelas air sirap atau bandung. pada masa tu feveret serving adalah nasik lemak la.

Tapi awas kepada mereka2 yg pegi ke kantin, kerana semua yg turun tu bukannya semua akan beli nasik lemak atau mee tu. survey pernah dijalankan dan cuma 60% saja yg turun akan pegi ke kaunter ambik pinggan nasik lemak. yg selebihnye...mereka cuma ambik SEBATANG SUDU aje. lalu sudu-sudu tersebut akan diterbangkan ke pinggan-pinggan yg sedia ada atas meja dan disuapkan ke mulut masing2. Sejurus kemudian sudu2 tersebut akan berpindah ke pinggan2 yg lain pulak dan proses sama akan berulang. Maka terciptalah fenomena baru ini yg di beri nama...


"SUDU TERBANG"


Free aje bukan? takyah beli nasik pon boleh kenyang. kalu 5-6 pinggan ada atas meja tu dah dapat 5-6 sudu jugak...kan berisik jugak perut tu. Air pon sama, capai je mana2 gelas yg ada atas meja dan hirup barang seteguk dua, setel.

Bila fenomena ini melanda, mulalah mereka2 yg sering menjadi mangsa akan cari port2 baru utk makan masa rehat. ada yg sampai gi makan nyorok2 kat blakang stor sukan sebelah kantin tu, ada yg sampai pegi mencangkung blakang kantin pon ada...punyala survive nak mengelakkan diri dari dihujani serangan SUDU TERBANG ni. tapi bila dah terjumpa...memang tak terkata apa bila pinggan nasik dari penuh tinggal suku aje. senang cakap...redha aje la...

Itulah kesahnye, istimewa ditujukan pada mereka2 yg seringkali dilanda kebuluran tapi dalam masa sama nk save bajet utk beli seluar dockers bundle, baju maui & son cap jerung, quicksilver real boardshort, kasut paka lolo, tempah seluar 30' 24' 20' kat mens ba' tsu by koichi nagata...pendek kata...biar perut merana asal badan bergaya...

p/s: Tambah satu lagi - kasut jenis Panama Rock

Wednesday, May 19, 2010

Terbang...

"Murid-murid...siapa yang tau maksud TERBANG dalam Bahasa Inggeris...?", tanya guru.
"FLY...cikgu...!", jawab murid dengan penuh semangat.

Hahaha...untuk warga Azlan kite ni, FLY bukannye bermaksud terbang atau melayang, tetapi...
LARI DARI SESUATU TANPA IZIN.

xxxxx

xxxxx



Sejarah fly telah bermula sejak turun temurun kat Azlan ni. fly ni terdiri dari 2 kategori utama, iaitu:

1) Fly dari sekolah - balik kampung atau keluar dari sekolah secara haram.
2) Fly dari kelas - tak datang ke kelas secara haram

Bermula dari Form 1 sampai la ke Form 6, semuanya ade rekod fly. yang menentukan kehebatannya adalah sejauh mana ataupun selama mana tempoh fly mereka.

Ni beberapa rekod fly paling jauh yang ada dipegang oleh budak2 nih:

1) Adli (Toyu @ Tocu) & Atuk - Pulau Pinang
-kononnye deme fly ni senyap2 je la, tapi last2 terjumpa dgn rombongan budak 3H yg gi sana masa tu.

2) Jamil & Asri Shuhim - KL
-yg ni alasan deme mulanya nak fly sampai ipoh je, tapi last2 tumpang bas restu tertido kat blakang sampai drebar pon tak sedar, terus lajak ke sana.


Namun ada jugak pemegang rekod fly yang kantoi:

1) Asri Shuhim & Kurut
-Deme berdua fly awal khamis malam sempena esok cuti ujung bulan konon dapat balik kampung awal. telah menahan dan menumpang sebuah kereta dengan machonya di tengah malam depan kedai ghani, tapi malangnye kete tersebut dipandu oleh sorang polis, yg mana terus bawak 2 org mamat ni masuk sekolah balik dan serahkan deme kepada warden sekolah. merasa tido rumah warden deme malam tu, dan esoknye mereka sekali lagi dengan machonya berjalan ke perhimpunan dengan baju fly malam tadi juga.

2) Botak & geng2nye
-Yg ni secara berkumpulan, fly ramai2 pegi pekan Manjung (meolithic), tapi nasib malang menimpa kerana kebetulan rombongan pengawas sekolah bersama guru disiplin pon ada di pekan yg sama sempena meraikan jamuan akhir tahun. berikutan terserempak 2 gerombolan ni secara tak sengaja, maka kantoi jugak la mereka semua. kalu tak silap tiap sorang dapat hadiah light saber (rotan panjang) sorang 2 das.