Tuesday, March 16, 2010

Bulu Tangkis

Semenjak ade jenglot memberi komen atau lebih tepat serkap jarang terhadap entri2 bola yang aku buat, aku dah berase kurang enak untuk menyentuh perkara2 dalam persektif bola sepak. Nak tukar angin plak. Baru nampak macam orang berilmu skit. Tak gitu?

Lagipun due tige hari ni jenuh orang dok bercerite pasal sukan bulu tangkis atau nama saintifik nya badminton. Dari budak2 sekolah, abang2 polis, akak2 kerani, pak-cik2 jaga, mak-cik2 cleaner, sampai ke pekerja kontrak warge asing, semue dok heboh pasal badminton. Tu belom kire kat tibi, paper, blog, fesbuk, myspace, frenster, u-tube, YM, MiRC, KLCC malah sampai ke PWTC, semue dok pung pang bersembang pasal badminton.

Ermm, setelah 7 tahun menunggu, yang mane kali terakhir nya ia dimenangi oleh anak Pak Hashim, berakhirlah sebuah penantian yang tak berape panjang gak la, bile mane Lee Chong Wei (27) yakni pemain badminton perseorangan No.1 Malaysia cum pemain single ranking No.1 dunia berjaya meng'ayam'kan budak dari Jepun, Kenichi Tago (20) yang kini baru dok kat ranking No.20 dunia. Baru umor 20 tu bai dah main final All-England. Aku dulu umor 20 dok main kude kat kedai snooker.

Dalam orang dok sebok bercerita pasal Chong Wei, aku nak cite skit la pasal dak Kenichi nih serbe sedikit, kot2 la korang nak tau. Bapak dak Kenichi ni pon dulu kaki main bulu tangkis gak, tapi main double. Yang sempoinye, bapak die dulu pon penah gak sampai ke final All-England, pon kalah gak. Kali terakhir orang Jepun sukses masuk final All-England, 47 tahun lepas, sepanjang 100 tahun edisi kejohanan All-England, sekor pon tak penah merase ape2 title, so bayangkan la kalu dak Kenichi ni menang dengan Chong Wei hari tu, perghh, mau maharaja Jepun bagi cuti sehari. Kalau dulu anak Pak Hashim menang, dapat kete Waja sebijik, tapi kalau dak Kenichi ni menang, mau dapat kilang kete sebijik. Ah! Cukup cite pasal dak Kenichi, lagipon aku hangin sebenarnye. Tak termakbul harapan aku nak tengok Chong Wei dengan Lin Dan berentap kat final. Tapi Lin Dan pon dah level cap ayam skang nak wat cam ne. Ingatkan power sangat. Iye idok?

Cite pasal orang kalah dah abis. Ni nak cite pasal orang menang plak. Nak cite panjang lebor pon tak gune. Aku pun bukan rajin sangat nak menaip panjang-panjang. Ok, ni ade serba sedikit fakta-auta pasal Lee Chong Wei.

  • Chong Wei same tinggi dengan Adolf Hitler. Tak caye? Cari sendri, korang pandai kan.
  • Dulu mase kecik minat main basketbol, tapi mak die tak kasi main sebab gelanggang basketbol kat umah die tak ade bumbung, mak die tak bagi die kena panas takut nanti sunburn.
  • Stat main bulu tangkis umor 11 tahun. Bapak die yang gatal2 dok ajak. Lagipun tu je sukan yang mak die kasi green light sebab main dalam dewan, tak kena panas. Kena pulak zaman tu futsal tak up lagi. Kalau tak aku rase Chong Wei dah jadi player futsal Malaysia dah. Kalau tul jadi, musti die nyesal. Nak dapat title dato?! Jangan mimpi la. Huhu!
  • Chong Wei tak de akaun fesbuk. Yang ade tu semua akaun fake. Tak caye? Korang cek la sendri.
  • Hobi mase lapang Chong Wei mancing ikan, bukan awek. Tapi lebih kepada mancing ikan fresh water. Penah try nak gi mancing laut dalam, tapi mak die sempat halang. Sebab pe? Cam biase, takut sunburn.
Wokeh. Dah cukup. Cite lebih2 pon tak gune, bukan nye Chong Wei nak blanje aku minum pon.

Errr, pe2 pon time kasih Chong Wei sebab bagi aku feel skit jadi orang Malaysia. Harap2 kamu tak jadi macam anak Pak Hashim, dah jadi champ, pastu jadi damn.


ehmm, kalau pakai baju cam ni lepak town stail tak?

6 comments:

FdausAmad said...

Sabtu ni jumpa kat Manong terus ka woii?

Luca De Ketiak said...

gampang pe tanye soklan tu kat sini?

meor saufy nizar said...

gampang ape meor pakai nama aku jawap soklan..

fndrocka said...

salute dgn budak jepun tu walaupun kalah..muka langsong tak takut dgn chong weii

TuN Zarie UTaMa said...

aku terhibur di samping kuarga terchenta. terima kasih meo.

meo sepul said...

same2 tun...nnti main bulu tangkis b'same kuarga t'chenta jgn lupe ajak ek...