Tuesday, May 25, 2010

SANDAL...


"Cikgu...ape tu..??"
"Haa..ape ni..? Takkan kamu semua tak tau..?"
"Ohh...saya tau...yang ni dipanggil SANDAL kan cikgu..?"
"Haa...pandai pun..."


xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx



SANDAL...

Bagi budak2 biasa sandal ni tak bape penting sangat sebab sandal ni lebih kepada pakaian di kaki utk pegi ke jamban/bilik air, nak mencabut rumput kat laman rumah, menyental daki dan kesan2 lumpur kat kereta atau moto kesayangan ataupun sekadar membuang sampah kat tong besar depan rumah atau pakai naik moto gi beli roti menggali kat seven eleven.

Tapi...macam biasakla, persepsi sandal dikalangan budak2 Azlan memang totally berlainan. dalam erti kata lain, cara pendekatan terhadap sandal ni dikalangan deme2 nih, memang tak penah dijumpai dimana2 tempat lain selain dari Azlan je. kehebatan dan kehandalan mereka mengenengahkan persepsi yg amat2 berlainan mengenai penggunaan dan penghayatan terhadap sandal memang diakui terhebat dan teragung sekali dalam dunia ni.


Kisahnya.....>>>>>>>


Majoriti dikalangan budak2 Azlan suka memakai sandal untuk kemana2 sahaja (kecuali pegi sekolah pagi2) seperti ke kelas prep, pegi dewan makan, pegi masjid, pegi jamban (untuk prek...!), pegi mandi, pegi main dan sebagainye. pendek kata satu sandal memang akan dimanfaatkan kegunaanya dengan semaksimum dan semenyeluruhnya. atas dasar ini maka kebanyakannya akan memilih sandal yg jenis multi purpose serta tahan lasak yg bleh guna utk harung air (dlm bilik air), boleh guna utk pegi sepak bola, boleh guna utk meloncat bila smash masa main badminton dan banyak lagi kegunaan2 yg lainnya. pendek kata sandal ini menjadi salah satu keperluan untuk meneruskan survival hidup yg amat penting bagi budak2 Azlan ni.

Namun sila betulkan penaakulan anda, kerana seperti juga ketika turun ke kantin, walaupon sandal ni salah satu rukun hidup kat Azlan, tapi apabila survey dijalankan sekali lagi, hasilnya amat mengejutkan kita sekali lagi. Percayakah anda bahawa cuma 60% sahaja budak Azlan yg memiliki sandal sendiri? abis tu cemana mereka2 meneruskan survival hidup mereka? susah woo kalu takde sandal ni...


xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx




Senang aje.....

SARUNGKAN AJE MANA2 SANDAL YG NAMPAK DAN RASE BERKENAN DIHATI...!!!


Haa...tu la cara penyelesaian yg paling simple dan slamber aje. senang hidup kita bukan? keluar aje dorm, nampak mana2 sandal, pakai trus....pegi jamban, mandi skali. pastu balik dorm salin baju, keluar balik, nampak mana2 sandal lain, kasi sarung...strait trus g dewan makan...mentekedarah dlu. pas abih makan balik dorm, siap nak pegi masjid, nampak mana2 sandal kat luar, angkut je...trus g masjid. pas abih semayang, kuar masjid, nampak mana2 sandal, rembat je..balik dorm balik. kesimpulannya, sorang budak Azlan yg walaupun takde sandal tapi masih mampu pakai 4-5 jenis sandal yg berlainan setiap hari. hebat bukan...hahaha kalah dgn peraga fesyen kasut tuh.

Tapi perembat2 sandal ni pulak jenis pandai berhati2, usha dulu rase2 sape punya tuan sandal ni. kalu jenis sandal yg agak familiar tuannye (jenis yg garang/brutal), batalkan aje niat takut free kena flying kick atau backhand. tapi kalu sandal dari kalangan budak2 junior terutamanya, kasi sarung, jalan dengan selamba ke depan dan Jangan Pandang Belakang lagi...

Masalah ni memang dah jadi kanser tahap kritikal kat azlan dulu tuh. tiap kali keluar dorm atau masjid, maka ada saja jeritan2 sayu kedengaran sehingga ke tahap menyentuh naluri dan kalbu..."Mana sandal aku..?!!" tak kurang jugak ada makian hamunan tahap dewa kerana terlalu hangin dan menyumpah2 sape yg rembat sandal dia. kurang jugak ada yg hampir jadi kes gaduh dek kerana sebab berebut sandal. lalu apakah langkah2 penyelesaian yg ada untuk mengatasi penyakit berjangkit ni?sebab bila sorang budak sandal dia kena kapok maka dia pon akan amik jalan yg sama, kapok orang lain punya sama...dan begitulah seterusnya berjangkit ke orang2 yg lain.

LANGKAH PENYELESAIANNYA:

1) guna sandal sebelah lain - sebelah lain:
sandal jenis ni selalunye jadi kurang feveret sebab perembat2 sandal ni jenis jaga standard jugak nak sandal yg sepasang aje. tapi kalu dah dalam keadaan kritikal atau tak banyak pilihan, maka jenis ala2 Din Beramboi (Ujang) ni pon jalan je, janji kaki ade lapik dan jgn kaki ayam (malu kompeni). Jadi sandal ini adalah jenis yang SETIAP SATU DIJUAL BERASINGAN.

2) guna kasut2 buruk:
ni salah satu langkah penyelesaian jugak, gunakan kasut2 buruk seperti kasut sukan yg dah takde tapak atau tali. cara ini menyebabkan budak tersebut menjadi lain dari yg lain dan tak akan jadi sasaran perembat sandal ni. lagipon dah nama perembat sandal, takkan dia nk rembat kasut lak, menyusahkan kaki je nk pakai kasut lak. selain kasut buruk, boleh jugak diganti dgn kasut luffer polo dan jugak kasut penguin.

3) guna sandal yg pelik atau fancy atau jenis mahal giler:
yang ni susah sket la untuk dilaksanakan, sebab kena keluar belanje lebih sket. tapi keberkesanannye agak tinggi sebab sandal jenis fancy/pelik/mahal memang si perembat susah sket nak kapok sebab senang dikenali dari jauh dan kemungkinan besar si perembat takut bila tuannya repot nanti dia kena keluar belanja ganti lain pulak. salah satu contoh yg paling mudah adalah sandal nike brazil yg berwarna hijau dan kuning dan berharga agak mahal jugak la -  orang dah tau sape tuannye dan jarang sekali sandal ni kena rembat.

4) kunci sandal dgn rantai & mangga:
ni langkah yg paling drastik pernah dilihat. dipercayai dipelopori oleh budak junior (form 1 atau form 2). mereka ni adalah terdiri dari yg dah tak tahan dgn jangkitan penyakit ni, lalu berpakat 2-3 orang beli rantai besi 2-3 jengkal beserta satu kunci mangga. bila sampai kt masjid lalu pakat rantaikan sandal diorg kat tiang masjid dan manggakannya, setel. memang takde peluang la perembat2 ni nk kapok sandal tu. rasenye langkah ni yg paling berkesan skali mencegah jangkitan tersebut.


Perembat2 sandal ni pernah jugak menerima hukuma yg berat akibat perbuatan mereka bila dah kantoi. Antaranya:

1) Sedara Berron (versi Form 5)
-pernah dengan beraninya merembat sandal kepunyaan Tn Hj Mustapha Kamal (Ust. Mus) di waktu subuh hari kat masjid. Ust Mus yg hangin gila pegi ronda kt setiap dorm dan akhirnya tiba di dewan makan yg pada ketika itu Berron baru nk start jamah makan. ternampak je sandal dia, terus dia serbu masuk dalam dan pekik sape yg rembat sandal dia. terpaksa la Berron ngaku dia yg rembat, dan hukumannya....kena pumping atas meja dewan makan tgh2 org ramai nak makan pagi......hahahahaha!!!! kesian Berron, tak penah lagi dibuat orang kene pumping atas meja. Berron yg agak tension setelah menerima hukuman terus jadi tak lalu makan dan tinggalkan pinggan sarapannye atas meja utk di QEQAH oleh rakan2nye yg lain lalu terus naik atas (ke dorm).

2) Sedara Jo (Johari Jamaluddin)
-pernah jugak bersikap dengan beraninya merembat sandal kepunyaan ustat ghazali dolah (tapi bukan adik beradik wahab dolah) selepas semayang jumaat. macam ustat mus jugak ustat ghazali pegi ronda keliling asrama dan terus pegi dewan makan. macam dah tau2 lokasi tersebut memang feveret tempat utk jumpa sandal yg ilang sebab lepas semayang memang semua serbu gi dewan makan utk mencekik. tapi kali ni ustat ghazali tak pekik macam ustat mus sebab dia takde background tentera lalu dia pegi tanya dari meja ke meja sape yg rembat sandal dia. maka terkantoi la si Jo ni, kalau tak silap aku dia dihadiahkan backhand 3-4 kali jugak oleh ustat ghazali, huhuhu.............


p/s: nantikan kisah seterusnya....(dah kasi hint pon)

Friday, May 21, 2010

Terbang...Versi 2

Selain dari menghilangkan diri secara haram, ada satu lagi maksud berbeza untuk TERBANG ni...


xxxxx

xxxxx

xxxxx


Tapi situasi ni slalu terjadi kat kantin skolah aje la...

Situasi:

"Kriiiinggggggggggggggg...........!!!" (loceng waktu rehat)

Bertebaranlah semua budak azlan menuju ke satu tempat sahaja iaitu kantin Pakcik Meor untuk mendapatkan sepinggan nasik lemak atau bihun atau mee dan segelas air sirap atau bandung. pada masa tu feveret serving adalah nasik lemak la.

Tapi awas kepada mereka2 yg pegi ke kantin, kerana semua yg turun tu bukannya semua akan beli nasik lemak atau mee tu. survey pernah dijalankan dan cuma 60% saja yg turun akan pegi ke kaunter ambik pinggan nasik lemak. yg selebihnye...mereka cuma ambik SEBATANG SUDU aje. lalu sudu-sudu tersebut akan diterbangkan ke pinggan-pinggan yg sedia ada atas meja dan disuapkan ke mulut masing2. Sejurus kemudian sudu2 tersebut akan berpindah ke pinggan2 yg lain pulak dan proses sama akan berulang. Maka terciptalah fenomena baru ini yg di beri nama...


"SUDU TERBANG"


Free aje bukan? takyah beli nasik pon boleh kenyang. kalu 5-6 pinggan ada atas meja tu dah dapat 5-6 sudu jugak...kan berisik jugak perut tu. Air pon sama, capai je mana2 gelas yg ada atas meja dan hirup barang seteguk dua, setel.

Bila fenomena ini melanda, mulalah mereka2 yg sering menjadi mangsa akan cari port2 baru utk makan masa rehat. ada yg sampai gi makan nyorok2 kat blakang stor sukan sebelah kantin tu, ada yg sampai pegi mencangkung blakang kantin pon ada...punyala survive nak mengelakkan diri dari dihujani serangan SUDU TERBANG ni. tapi bila dah terjumpa...memang tak terkata apa bila pinggan nasik dari penuh tinggal suku aje. senang cakap...redha aje la...

Itulah kesahnye, istimewa ditujukan pada mereka2 yg seringkali dilanda kebuluran tapi dalam masa sama nk save bajet utk beli seluar dockers bundle, baju maui & son cap jerung, quicksilver real boardshort, kasut paka lolo, tempah seluar 30' 24' 20' kat mens ba' tsu by koichi nagata...pendek kata...biar perut merana asal badan bergaya...

p/s: Tambah satu lagi - kasut jenis Panama Rock

Wednesday, May 19, 2010

Terbang...

"Murid-murid...siapa yang tau maksud TERBANG dalam Bahasa Inggeris...?", tanya guru.
"FLY...cikgu...!", jawab murid dengan penuh semangat.

Hahaha...untuk warga Azlan kite ni, FLY bukannye bermaksud terbang atau melayang, tetapi...
LARI DARI SESUATU TANPA IZIN.

xxxxx

xxxxx



Sejarah fly telah bermula sejak turun temurun kat Azlan ni. fly ni terdiri dari 2 kategori utama, iaitu:

1) Fly dari sekolah - balik kampung atau keluar dari sekolah secara haram.
2) Fly dari kelas - tak datang ke kelas secara haram

Bermula dari Form 1 sampai la ke Form 6, semuanya ade rekod fly. yang menentukan kehebatannya adalah sejauh mana ataupun selama mana tempoh fly mereka.

Ni beberapa rekod fly paling jauh yang ada dipegang oleh budak2 nih:

1) Adli (Toyu @ Tocu) & Atuk - Pulau Pinang
-kononnye deme fly ni senyap2 je la, tapi last2 terjumpa dgn rombongan budak 3H yg gi sana masa tu.

2) Jamil & Asri Shuhim - KL
-yg ni alasan deme mulanya nak fly sampai ipoh je, tapi last2 tumpang bas restu tertido kat blakang sampai drebar pon tak sedar, terus lajak ke sana.


Namun ada jugak pemegang rekod fly yang kantoi:

1) Asri Shuhim & Kurut
-Deme berdua fly awal khamis malam sempena esok cuti ujung bulan konon dapat balik kampung awal. telah menahan dan menumpang sebuah kereta dengan machonya di tengah malam depan kedai ghani, tapi malangnye kete tersebut dipandu oleh sorang polis, yg mana terus bawak 2 org mamat ni masuk sekolah balik dan serahkan deme kepada warden sekolah. merasa tido rumah warden deme malam tu, dan esoknye mereka sekali lagi dengan machonya berjalan ke perhimpunan dengan baju fly malam tadi juga.

2) Botak & geng2nye
-Yg ni secara berkumpulan, fly ramai2 pegi pekan Manjung (meolithic), tapi nasib malang menimpa kerana kebetulan rombongan pengawas sekolah bersama guru disiplin pon ada di pekan yg sama sempena meraikan jamuan akhir tahun. berikutan terserempak 2 gerombolan ni secara tak sengaja, maka kantoi jugak la mereka semua. kalu tak silap tiap sorang dapat hadiah light saber (rotan panjang) sorang 2 das.


Monday, May 17, 2010

Bas Sekolah...

Dah lama aku tengok senyap je blog ni...ahli2 nye semua tgh sebok nguruskan hal ehwal duniawi (kot ada yg nguruskan hal ukhrawi...kalau ada le...).

Bas sekolah azlan dulu cuma bas jenama Tata aje, yang aku tak tau beli baru ke seken hen aje. tapi ke'legend'an bas tu jugak la boleh meredah segenap pelusuk negeri Perak ni. bermula dgn tugas tetap hantar budak balik kampung setiap bulan ke 3 destinasi utama. berikut disertakan jadual perjalanan tetap bas nih setiap ujung bulan dan jugak time cuti sekolah (selalunye ari jumaat le)...keadaan bas...agak baik dan selesa sedikit berbanding bas tg malim 626 yg sering menjadi tunggangan fidomat setiap ari mencarik sesuap nasik kat KLCC, even bas tu takde aircon pon (lagi bagus drp kalau lubang aircon setakat buat hiasan dalaman aje mcm bas 626 tuh). rekabentuk dalaman, masih kekalkan ciri2 klasik sebuah bas Tata. tempat letak barang masih pakai besi palang yg diatur panjang dari depan bas sampai blakang. seat pon menggunakan rekaan klasik bas Tata berwarna biru gelap (satu warna aje, takde daya tarikan langsung, tapi lagi baik dari seat yg sampai kena lapik suratkabo lama mcm bas 626 tu). lantai pulak jenis besi keping yg bercorak tompok garis2 berselang-seli (stail standard bas loncat). loceng pulak jenis bulat dan tempat picit warna merah kat tengah. disusun disetiap selang 2 kerusi (susunan standard utk bas loncat jugak) dan cuma berbunyi "Ting...!" skali je bila di tekan. loceng ni seringkali jadi bahan sasaran utk menarik perhatian drebar bas ataupun saje2 nak bagi diorang sakit ati (masa tu drebar cuma 2 orang iaitu Pakcik Sharip Sisscorhand tukang kebun dan jgk Pakcik Meor kantin). kesimpulannya bas sekolah ni memang gaya bas loncat pon dan aku rasa JPN beli bas ni dari mana2 kompeni bas loncat yg dah nk rejek bas ni.

Masa naik bas macam biasak la, kawasan depan feveret untuk budak pompuan, kawasan blkg feveret utk budak laki, konon nak tunjuk rokers la, sambil buat kecoh2 kat belakang bas. "ala rilek la beb, dalam bas takde cekgu nak jerit, takde warden nak libas dan takde pak jamil nak ambush". masa ni yg konon alim dalam sekolah mula bukak butang baju atas tunjuk gaya retro, padahal bulu dada tak tumbuh lagi. yg ada baju t-shirt kat dalam lagi berani bukak semua butang baju tunjuk gaya macam diorang ahli geng GM pekan Ipoh. pintu pon memainkan peranan dimana pintu depan adalah tempat naik budak pompuan, dan pintu blakang tempat naik budak laki, biasakla naik ikut pintu blakang macho sket kene panjat ruang nombor plat bas tu sambil paut kat handle pintu tu. saje carik susah konon nak tunjuk hero boleh lompat ikut pintu blakang, walau penah terjadi ade yg terlepas pegangan ketika nak capai handle pintu tu, tapi tetap cover...macho kene jaga beb...tambah2 lagi depan budak pompuan. dalam bas bila tengah jalan mula la buat kecoh2, jerit2 la, nyanyi la, buat akrobatik / stunt dgn bergayut kat palang pemegang orang berdiri tu. best kot bila org dpt tgk tangan bergayut sambil kaki terayun mcm tarzan raja rimba lakonan barry prima tu. nasib baik aku tak penah tgk meolithic atau adik kembarnye bergayut kat situ, kalu tak nescaya palang tu boleh putus dan impak mereka jatuh ke lantai menghasilkan gegaran berskala richter yg besar serta bisa merobohkan bas yg berstruktur tak bape nak kuat.


Berikut adalah jadual yg aku ingat - trip wajib setiap kali nak cuti sekolah:

12.30 tengahari: trip pegi Ipoh.
-yg ni untuk mereka yg dok ipoh (lucadeketiak), yg nak meloncat ke destinasi lain spt pengkalan hulu, tg. malim (fdausamad), sungkai (tain3t) dan kawasan2 yg tak femes sgt dalam perak ni. masa ni sampai je mana2 muka yg baik mcm tain3t dan fdausamad akan trus berkejar beli tiket bas azra dan kemudian berkejar semula ke masjid negeri Ipoh utk tunaikan kewajipan solat fardhu jumaat. yg terus fly tah kemana tu tak tau la diorg singgah sembayang jumaat kat ceruk mana.

2.30 petang: trip pegi Taiping
-yg ni salah satu trip paling feveret utk warga azlan krn ramai yg asal dari area sana. trip ke taiping akan termasuk jugak mereka yg dok kat parit buntar, bagan serai dan sekawasan dgnnye. aku ingat dulu masa form 1 tekong trip gi taiping ni adalah brader Mandela (fidomat lu ada jumpa brader ni kat facebook tak?)

4.30 petang: trip pegi Teluk Intan.
-yg ni second feveret trip, sebab orang teluk intan merupakan warga kedua teramai yg menghuni azlan ni. trip ni lambat sket tapi masih dapat sambutan ramai, sbb mungkin tambang murah aje (tak silap aku non-stop sampai bas stand teluk intan tu cuma rm3-4 aje). termasuk budak2 yg tinggal kat area bote kanan, lambor kanan, kg gajah, changkat lada, semua boleh tumpang sekaki dan bas akan drop kat tempat2 tersebut sepanjang laluan ke teluk intan.


p/s: jadual ni tertakluk untuk bas sekolah aje. untuk bas-bas lain seperti General (ke Ipoh), Perak Roadways (ke Ipoh), Restu (ke Kolumpo), dari pagi sampai tengah malam sila rujuk di belakang kelas 3 Ibnu Sina (bagi penyusup2 lubang anjing tengah malam).


Dan kini, bas legend tersebut aku percaya telah menjadi bas non-feveret...kerana....
dah ada bas baru....

p/s: Editor ada gambo bas lama tak? tlg sumbingkan (sambil jari menolak bibir atas)...eh silap...tlg sumbangkan






Bas baru sekolah ni hah...siap aircon, bas jenis bas express punya. aku ingat 1 malaysia pon boleh travel guna bas ni...

Baguihnye budak2 azlan skrg...dpt naik bas yg selesa ni. harap kome dapat makmur dan masyhurkan sekolah mcm kami buat dulu, malah lebih ganaz lagi dari kami ni...

Tuesday, May 4, 2010

Ayahanda Saufy Nizar?

Aku jumpa youtube ni dalam website kickdefella. Rasa macam ayahanda saufy nizar. Betul ke?